Voorbeeld van een PCR-attest

1 jaar cel in Brussel voor man die met valse PCR-test vliegtuig wou nemen

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een gevangenisstraf van één jaar uitgesproken tegen een man die geprobeerd had het vliegtuig te nemen met een valse PCR-test. 

Het is de tweede dergelijke veroordeling, nadat het parket op 27 april heeft aangekondigd dat het streng zou optreden tegen dergelijke feiten. Tussen 19 april en 11 juni werden op de luchthaven 576 mensen betrapt met een dergelijke vervalste PCR-test.

Op 7 mei had een man zich op de luchthaven aangeboden met de resultaten van een PCR-test waaruit moest blijken dat hij negatief had getest op het coronavirus. Bij navraag bij het labo dat de test zogezegd had afgenomen, bleek dat er geen test met die referentienummers was afgenomen en dat ook de naam van de betrokken man niet opdook in de gegevens. De reiziger bekende daarop dat hij het vervalste attest had aangekocht voor 30 euro.

Het parket Halle-Vilvoorde stelde de man nog een minnelijke schikking van 750 euro voor, maar daar ging de man niet op in. Hij daagde vervolgens ook niet op voor de rechtbank en is bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar en een geldboete van 4.000 euro.

"Het gaat om zeer ernstige feiten", sprak de rechtbank in haar vonnis. "Internationaal vliegverkeer is de manier bij uitstek waarop een pandemie zich globaal verspreidt. De betrokkene heeft blijk gegeven van een asociale en gevaarlijke houding.  Niet alleen getuigt die houding van een volslagen gebrek aan respect voor de zorgverleners, ze brengt ook de gezondheid en veiligheid van zijn medereizigers in gevaar."

Meest gelezen