Al zeker de helft van de teruggekeerde Vlaamse jongeren uit Spanje test positief op het coronavirus

Van de 600 jongeren die met reisorganisaties Summer Bash en Jongerentravel.be op reis waren in Spanje, heeft ondertussen exact de helft positief getest op het coronavirus. Dat melden de reisorganisaties zelf. De overgrote meerderheid daarvan zou besmet zijn met de deltavariant, aldus Karlien Wouters, woordvoerder van het UZ Gent. Maar wat weten we eigenlijk al over die variant?

“Van de 350 jongeren en monitoren die in Spanje op reis waren met Summer Bash, hebben uiteindelijk 161 jongeren positief getest op het coronavirus”, aldus woordvoerder Jordy ’S Jongers. Dat is net iets minder dan helft. 

De jongeren werden in Spanje meermaals getest met een sneltest, wat al 124 positieve tests opleverde. Een groot deel daarvan reisde vorige week met de bus terug naar België. Daarnaast reisden ook 84 jongeren, die in Spanje negatief hadden getest, terug met de bus. Bij aankomst in ons land werden zij opnieuw getest, met een PCR-test, in het testcentrum van het UZ Gent. Daarvan heeft 37 jongeren ondertussen toch positief getest op het coronavirus. 

Volgens Jordy ’S Jongers, woordvoerder van Summer Bash, zitten er ook nog jongeren in Spanje zelf in isolatie, maar is er ook een groep die op eigen houtje huiswaarts is gekeerd: “Er is een heel deel jongeren dat toch met het vliegtuig naar huis is gegaan of is opgehaald. Maar zover wij weten, zaten daar geen jongeren bij die positief hadden getest.”

Wie positief heeft getest, moet 10 dagen in isolatie. Wie negatief test bij aankomst, moet al zeker 7 dagen in quarantaine en wordt op dag zeven opnieuw getest.

"Bij reisorganisatie Jongerentravel.be testten voorlopig 139 jongeren van de 227 jongeren positief op het coronavirus, of zo’n 60 procent", aldus Katrien Corens, zaakvoerder van Jongerentravel.be. Dat cijfer kan nog oplopen, omdat het voorlopig enkel gaat om jongeren die in Spanje zelf positief hebben getest. 

De jongeren die ter plekke negatief testten, werden als hoogrisicocontact beschouwd en keerden afgelopen weekend met de bus terug naar België.  Elf jongeren testten bij een laatste sneltest vlak voor vertrek toch positief en keerden met een aparte bus terug.  

Alle overige jongeren kregen een individuele code om zich bij aankomst in een officieel testpunt te laten testen, maar daar zijn voorlopig nog geen resultaten van. Al waren er ook jongeren die niet op die busreis hebben gewacht, zegt Corens: "Dertien jongeren zijn toch zelf teruggereisd en hebben geen tweede sneltest meer laten doen op vrijdag. Hun ouders vonden duidelijk dat hun kind absoluut niet met de bus moest terugkeren".

Eind vorige week raakte bekend dat minstens 20 jongeren die met Jongerentravel op reis waren in Spanje, teruggevlogen waren naar België, hoewel ze positief hadden getest op het coronavirus. De jongeren kregen daarvoor vliegtickets van hun ouders. Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid bekeek afgelopen weekend de mogelijkheden om die jongeren te beboeten, maar dat blijkt nu niet mogelijk: "We kunnen hen enkel sanctioneren wanneer ze hier in Vlaanderen bijvoorbeeld de quarantainemaatregelen schenden", klinkt het bij woordvoerder Joris Moonens. Ook over het precieze aantal jongeren dat met het vliegtuig terugkeerde, bestaat nog onduidelijkheid, zegt Moonens: "Wij hebben van de organisatie SummerBash de namen doorgekregen van enkele besmette jongeren die het vliegtuig namen. Van Jongerentravel hebben we nog geen gegevens."

De jongeren van Jongerentravel kwamen afgelopen vrijdag vanuit Spanje aan in Gent. Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Tot nu toe zijn dus exact 300 van de 600 jongeren besmet teruggekeerd uit Spanje. Volgens Karlien Wouters, woordvoerder van het UZ Gent, is het overgrote deel van de jongeren waarschijnlijk besmet met de deltavariant: “Er worden steekproefsgewijs stalen onderzocht, waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de jongeren waarschijnlijk met de deltavariant besmet is.”  Maar wat weten we nu eigenlijk al over die variant?

Er worden steekproefsgewijs stalen onderzocht, waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de jongeren waarschijnlijk met de deltavariant besmet is.

Karlien Wouters, woordvoerder UZ Gent

Wat weten we over de deltavariant?

De deltavariant is sinds kort de dominante variant in ons land, wat betekent dat hij meer dan de helft van de besmettingen veroorzaakt. "Als je nu besmet geraakt, is de kans groot dat je de deltavariant hebt. Die zal uiteindelijk ongeveer 80 tot 90 procent van de besmettingen omvatten, net zoals bij de vorige varianten.", zegt viroloog Steven Van Gucht.

Maar is hij ook besmettelijker? "De kans is reëel dat de deltavariant besmettelijker is, maar momenteel zijn daar nog veel onzekerheden over. Toch moet je daarmee opletten. Zo'n variant maakt er sowieso gebruik van als mensen te veel nauwe contacten hebben en kan onze antistoffen ook beter ontduiken.", aldus Van Gucht.  Al wijst de viroloog er vooral op dat de huidige besmettingen vooral te maken hebben met ons gedrag en vraagt hij om voorzichtig te blijven. Ook het antwoord op de vraag of de deltavariant ziekmakender is,  is nog onduidelijk, zegt Van Gucht: "Daarvoor is nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig, maar ik sluit dat zeker niet uit."

Al is de grote vraag of die stijgende besmettingen zich ook zullen vertalen in de ziekenhuisopnames. "We kunnen daar een stijging verwachten, maar die zal veel minder uitgesproken zijn dan we vorige golven.  Dat is volledig dankzij de vaccinatie. We zien momenteel dat er zelden nog mensen in het ziekenhuis belanden die volledig gevaccineerd zijn. Zonder het vaccin was dit rampzalig geweest."

Zonder het vaccin was de deltavariant rampzalig geweest.

Steven Van Gucht, viroloog

Wat wel zeker is: het aantal besmettingen in ons land stijgt opnieuw. Velen onder hen zijn besmet met de deltavariant. "De hoofdmoot van de besmettingen zit bij jongeren, met de piek exact op twintig jaar. Zij hebben doorgaans een mild verloop van de ziekte en de typische symptomen. We zien ook wel weer meer besmettingen bij de andere leeftijden, en dat is wel verontrustend.", zegt Van Gucht.

Wat met de rest van de zomer?

Summer Bash reist deze maand alvast niet meer naar Spanje en bekijkt momenteel wat ze gaan doen met de reizen in augustus, al acht woordvoerder Jordy ‘S Jongers de kans klein dat er deze zomer nog jongeren naar de Costa Brava vertrekken: “Ik zie dat niet goedkomen. We willen dit absoluut geen tweede keer meemaken en dan moet je je gezond verstand laten zegevieren.” 

 Ik zie dat niet goedkomen. We willen dit absoluut geen tweede keer meemaken en dan moet je je gezond verstand laten zegevieren.

Jordy 'S Jongers, woordvoerder Summer Bash

Ook reisorganisatie Jongerentravel.be schrapte eerder deze maand al alle reizen naar Spanje tot en met 31 juli. Of er in augustus terug reizen doorgaan, hangt af van de situatie op dat moment: “Wij zijn nooit vertrokken naar een land met code rood en gaan dat ook nooit doen. Zolang Spanje een rode zone blijft, reizen we niet af”, aldus zaakvoerder van Jongerentravel.be, Katrien Corens. 

Meest gelezen