Apotheker uit Bree start vandaag met afname antigeentests: "Ik verwacht geen stormloop, maar in bepaalde regio's kan het druk op testcentra verlagen"

Vanaf vandaag starten apothekers met het afnemen van antigeentests. De testen geven toegang tot evenementen en festivals en worden in de meeste Europese landen aanvaard. In Bree kreeg apotheker Joeri Vandijck een speciale opleiding om die tests af te nemen. Hij hoopt dat de apothekers de taak die de overheid hen geeft goed kan invullen. 

Er bestaan verschillende testen die meten of je positief test op corona. De PCR test is nog steeds de meest betrouwbare, maar nu kan je ook een antigeentest laten afnemen, die door de meeste Europese landen wordt aanvaard. De test kost tussen de 25 en 30 euro en vanaf vandaag nemen apothekers die testen af. “Het is belangrijk dat je als reiziger zelf verifieert dat het land van bestemming die antigeentest aanvaardt”, benadrukt apotheker Joeri Vandijck uit Bree.

De antigeentest werkt met dezelfde diepe neuswisser als een PCR test, maar heeft als grote voordeel dat je na een kwartier je resultaat al kan aflezen. De apothekers kregen een speciale opleiding voor het afnemen van de testen, vertelde Vandijck: “Eerst kregen we een theoretische opleiding waar we het verschil leerden tussen de verschillende testen. Onder toezicht van een arts kregen we nadien een praktische opleiding over hoe je concreet te werk gaat bij de patiënt en welke beschermingsmaatregelen je moet nemen.”

Beluister hier het gesprek met apotheker Joeri Vandijck. Het artikel gaat daaronder verder.

Je zal meestal wel een afspraak moeten maken bij je apotheker voor de antigeentest. “Elke apotheker kan zelf kiezen, maar ik neem aan dat ze bepaalde tijdsloten vrijhouden per dag en zorgen dat er genoeg personeel aanwezig is. Het gebeurt om privacyredenen best in een andere ruimte.” Vandijck verwacht geen stormloop bij de apothekers: “In veel regio’s is er nog genoeg capaciteit in de testcentra en daar verwacht ik geen drukte. Het is vooral in de regio’s waar er lange wachttijden zijn dat de apothekers ingeschakeld worden.”

Meest gelezen