Nicolas Maeterlinck

Benzineprijs morgen naar recordhoogte sinds 2014, federatie: "Olieprijs, maar ook vakantie speelt een rol"

Wie morgen gaat tanken zal daar mogelijk fors meer voor moeten betalen. Morgen wordt namelijk de maximumprijs van benzine aan de pomp verhoogd met 1,4 cent naar net geen 1,6 euro per liter. Dat is hoogste niveau sinds oktober 2014. De stijging heeft te maken met de stijgende olieprijzen, maar ook met de start van de vakantie.

De maximumprijs van benzine aan de pomp gaat dinsdag omhoog. Wie benzine 95 (E10) tankt, betaalt dan maximaal 1,5880 euro per liter, een stijging met 1,4 cent per liter. Dat laat de federale overheidsdienst Economie weten. Dat is de hoogste prijs sinds oktober 2014, zo blijkt uit gegevens van de petroleumfederatie. De maximumprijs voor benzine 98 (E5) komt op 1,6680 euro per liter te liggen, of een stijging met 1,6 cent per liter.

Olie en autovakantie

De benzineprijs is al langer aan een stevige opmars bezig. Eind maart 2020 stond hij op een dieptepunt van 1,1420 euro per liter. "Dat had alles te maken met de coronacrisis", zegt woordvoerder Jean-Benoît Schrans van de Belgische Petroleum Federatie (BPF). "De economie lag plat, waardoor de vraag naar energie heel laag was." Met het economisch herstel gingen de brandstofprijzen weer de hoogte in. De prijs van benzine 95 (E10) ligt nu bijna 40 procent hoger dan op het dieptepunt. 

Een eerste verklaring voor de stijgende benzineprijs is de stijgende olieprijs. Maar ook de vakantie speelt volgens Schrans een rol bij de prijsstijgingen. "Aan het begin van de zomervakantie zien we altijd dat er meer gereden wordt, ook bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waardoor de vraag naar benzine toeneemt. En dit jaar kiezen door corona bovendien meer mensen voor een autovakantie", luidt het. 

De benzineprijs komt nu op het hoogste peil sinds oktober 2014 te liggen, toen betaalde je 1,6120 euro voor een liter benzine 95 (E10). Ook de maximumprijs van diesel (1,5840 euro per liter) staat op dit moment op het hoogste niveau sinds januari 2020.

Meest gelezen