usage worldwide Model released.

Keerzijde van voetbalhoogmis: Britse organisatie waarschuwt voor piek in huiselijk geweld na (verloren) EK-finale

De Britse organisatie tegen huiselijk geweld waarschuwde nog voor de finale van het EK voetbal voor een uitbarsting van geweld in de Engelse huishoudens. Want uit eerder onderzoek blijkt dat supporters hun frustraties vaak afreageren op hun partner. Toch blijkt niet de emotie de grote boosdoener, wel het drankgebruik voor en tijdens de wedstrijd.

"Niet iedereen kijkt uit naar de westrijd van vanavond", tweette NCDV gisterochtend. De Britse organisatie tegen huiselijk geweld herinnerde eraan dat misbruik met 26 procent toeneemt, wanneer de Engelse nationale voetbalploeg speelt. Bij verlies, zoals gisteren dus, zou dat cijfer nog hoger liggen, een toename van wel 38 procent. 

De lelijke kant van het mooie spel

Het Britse blad The Economist zette van de week de conclusies van een aantal onderzoeken op een rij. De universiteit van Lancaster bekeek in 2014 het effect van drie opeenvolgende wereldbekers voetbal, op het huiselijk geweld in het noordwesten van Engeland. 

Het zijn die conclusies die de organisatie tegen partnergeweld citeert. Ook bij winst of een gelijkspel worden er dus meer klappen uitgedeeld. Het aantal aangiften bij de politie stijgt dan namelijk met 26 procent. Een verloren match leidt tot nog meer geweld.

Londen, de avond na de verloren finalewedstrijd tegen Italië
AFP or licensors

Maar nieuw onderzoek legt de onderliggende mechanismen bloot. Het CEP - Centre for Economic Performance - heeft namelijk meer dan een half miljoen aangiften van huiselijk geweld bestudeerd in de grote regio rond de stad Manchester. Die werden afgezet tegen de wedstrijden van eersteklasseteams Manchester City en Manchester United. 

Bier of geen bier

Het geweld komt, niet onverwacht, van mannelijke daders en treft vrouwelijke slachtoffers. Maar enigszins tegen de verwachtingen in concluderen de onderzoekers dat niet zozeer de oplopende emoties aan de basis liggen. Tijdens of meteen na de wedstrijd, wanneer de emoties het hoogst oplopen, is er namelijk géén stijging merkbaar. Ook de inzet van de wedstrijd - was het een belangrijke finale, een derby of integendeel een doorsnee wedstrijd - blijkt niet van doorslaggevend belang. 

Eén element is dat wel: de consumptie van alcohol. Mannen die niet gedronken hebben blijken immers niet gewelddadiger te zijn. Tijdens de wedstrijd is het net kalmer bij de politie. Maar de uren daarna verandert alles. Tien tot twaalf uur na de aftrap wordt het meeste geweld gerapporteerd, vaak is het dan al middernacht. 

Niet alleen de Britten

Het probleem is overigens niet typisch Brits. In de jaren tachtig zagen onderzoekers in de Amerikaanse staat Virginia al dat opvallend meer vrouwen werden opgenomen in de spoedafdeling van de ziekenhuizen, na een wedstrijd in het American Football. Idem in Australië, na het rugby. 

Wat kan er dan worden gedaan? Verbied de verkoop van alcohol in de buurt van de stadions, speel voetbal op weekdagen wanneer de mensen (mannen) aan het werk zijn, suggereren de onderzoekers. Of plan de wedstrijden laat 's avonds in. Tegen de volgende ochtend is het grootste gevaar dan hopelijk wel geweken. Voor de finale Engeland-Italië van gisteren zijn er nog geen aangiftecijfers bekend. Maar dat er weer extra klappen gevallen zijn, staat wel vast. Bij ons startte de wedstrijd om 21 uur, maar in Londen was het toen maar 20 uur. En op een zondag hadden velen de hele dag de tijd om "in te drinken"...

usage worldwide Model released.

Meest gelezen