Brugse Foodwinners verspilden 67 procent minder voedsel

Bijna 550 Bruggelingen schreven zich afgelopen jaar in voor het project Foodwinners. Daarmee probeert stad Brugge voedselverspilling tegen te gaan. Concreet deden de 512 deelnemers van Foodwinner er 5 weken lang alles aan om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. En die opzet is geslaagd: in totaal verspilden ze 67 procent minder voedsel.

Vanmiddag werden de resultaten bekend gemaakt van de Foodwinners campagne en die waren positief: de deelnemers verspilden 67 procent minder voedsel. 5 weken lang leerden de inwoners aan de hand van 9 uitdagingen hoe je maaltijden moet plannen, slimmer kan winkelen en eten kunt koken en bewaren zonder voedsel te verspillen. "De resultaten zijn zeer positief", zegt schepen van Klimaat en Milieubeleid Minou Esquenet (CD&V). "Als we de cijfers doortrekken naar jaarbasis, zou er maar liefst 20.000 kilo voedsel minder weggesmeten zijn. Daarmee zouden de 512 Bruggelingen in totaal ook 82.000 euro uitsparen."

"De deelnemers leren hoe ze op een betere manier kunnen inkopen doen, koken, de frigo organiseren", legt Esquenet uit. "Voor een aantal deelnemers is ook een prijs weggelegd, zoals bewaardoosjes, een kookboek, een mandoline, een pastamaker etc."

Het jaar ervoor werd het project georganiseerd bij slechts 50 deelnemers, nu liep het aantal op tot bijna 550. Stad Brugge wil de campagne volgend jaar nog uitbreiden en samen met 5.000 Bruggelingen de strijd tegen voedselverspilling aangaan. 

Meest gelezen