AFP or licensors

Coronablog - Britse regering bevestigt: Engeland heft coronamaatregelen op 19 juli op, "het is het juiste moment"

Frankrijk en Griekenland verplichten de coronavaccinatie voor zorgpersoneel. De tijd tussen de eerste en de tweede Pfizerprik voor Vlamingen die nog een uitnodiging moeten krijgen, wordt teruggebracht van vijf naar drie weken. Volg het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse regering bevestigt: Engeland heft coronamaatregelen op 19 juli op, "het is het juiste moment"

Alle nog geldende coronamaatregelen in Engeland worden op 19 juli opgeheven. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Mondmaskers blijven wel verplicht op het openbaar vervoer. Volgens minister van Volksgezondheid Sajid Javid is dit het juiste moment om de Engelsen de kans te geven om terug te keren naar een normaal leven, nu 9 op de 10 volwassen in het Verenigd Koninkrijk antistoffen in hun lichaam hebben. Bijna 90 procent van de volwassenen is namelijk al 1 keer ingeënt, is de redenering.

Premier Boris Johnson drong er bij de bevolking wel op aan om voorzichtig te blijven. "De pandemie is nog niet over." Het VK krijgt de laatste weken af te rekenen met een felle opstoot van het aantal nieuwe besmettingen, vooral door de deltavariant, maar minder mensen worden ziek en belanden in het ziekenhuis, argumenteert de regering. Ze gaat ervanuit dat de toename in het aantal besmettingen de ziekenhuizen deze keer niet meer onder druk zal zetten, nu het zomer is. Later versoepelen, in de winter, zou de ziekenhuizen wel onder druk kunnen zetten.

Het opheffen van de maatregelen gebeurt enkel in Engeland, Wales en Schotland zijn zelf bevoegd voor de maatregelen op hun grondgebied.

Catalonië en Valencia doen nachtleven weer op slot

De Spaanse toeristische regio's Catalonië en Valencia hebben maandag nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het nachtleven gaat weer deels op slot, nu in heel het land het aantal besmettingen snel stijgt. En ook in buurland Portugal komen er veel besmettingen bij. Beide landen zijn rood op de Europese coronakaart.

De regering in Catalonië heeft beslist om alle nachtelijke activiteiten te sluiten om 00.30 uur. Bovendien mag men, zowel in private als in publieke kring, maar met tien mensen tegelijkertijd samenkomen. "De cijfers zijn meer dan zorgwekkend, ze zijn eerlijk gezegd heel, heel slecht", aldus de verantwoordelijke van de gezondheidsautoriteit tijdens een persconferentie in Barcelona.

Catalonië voert verstrengingen in

In de Spaanse regio Catalonië moeten bars, restaurants, cinema’s en cultuurhuizen voortaan om 0.30u dicht, en geldt een samenscholingsverbod van maximaal tien mensen. Het aantal besmettingen blijft er erg snel stijgen, vooral onder jongeren. Ook in de ziekenhuizen stijgt het aantal opnames. Het zijn vooral dertigers en veertigers met overgewicht die nu in het ziekenhuis terechtkomen. Zij zijn doorgaans nog niet gevaccineerd.

Slechts 190 reservaties voor open vaccinatiedag Kursaal Oostende

Voor de open vaccinatiedag in het vaccinatiecentrum Kursaal Oostende zijn voorlopig slechts 190 mensen ingeschreven voor meer dan 1.000 beschikbare vaccins. Dat meldt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). De extra vaccinatiedag komt er dankzij een extra levering van Johnson & Johnson-vaccins. De stad wil inwoners van Oostende en Middelkerke die nog geen vaccin kregen toch aanmoedigen om zich te laten vaccineren.

Op dinsdag 13 juli houdt het vaccinatiecentrum Kursaal een open vaccinatiedag voor inwoners die zich nog niet lieten vaccineren. Zij krijgen een tweede kans om zich in te enten dankzij een extra levering van zo'n 1.200 Johnson & Johnson-vaccins. De stad Oostende riep alle niet-gevaccineerde en meerderjarige Oostendenaars op om zich op voorhand in te schrijven, maar voorlopig zijn slechts 190 inwoners ingeschreven. 

Wie zich wil laten vaccineren, kan wel nog de dag zelf tussen 8 en 12 uur zonder afspraak langsgaan in het vaccinatiecentrum. Overschotten worden dinsdag zo veel mogelijk weggewerkt via de Qvax-lijst ;"Maar ook daar staan niet zo veel inwoners op, omdat er al veel gevaccineerd is en omdat het vaccin in kwestie enkel gegeven wordt aan meerderjarigen", zegt Tommelein. "Voorlopig zijn er weinig inschrijvingen maar we hopen toch de mensen die nog twijfelen te overtuigen met slechts één prikje Johnson & Johnson. Zo zijn mensen tenslotte veilig voor de zomer en eventuele reizen."

Intussen kregen bijna 51.600 of 85 procent van de meerderjarige Oostendenaars minstens één prik. Wie op 13 juli niet vrij is en zich toch wil opgeven om gevaccineerd te worden in Kursaal, kan zich ook nog steeds via Qvax inschrijven.

Eerste toeristen zonder mondmasker uit Bali gezet

Verschillende buitenlandse toeristen zijn vandaag van het Indonesische eiland Bali gezet omdat ze erop betrapt werden dat ze geen mondmasker droegen. Het is voor het eerst dat dat gebeurde. Indonesië kampt met een opflakkering van de coronapandemie als gevolg van de deltavariant van het coronavirus.

Het gaat om drie toeristen uit de VS, Rusland en Ierland. Ze werden op het vliegtuig huiswaarts gezet. De drie droegen geen mondmasker in openbare aangelegenheden, terwijl dat verplicht is. Er geldt voortaan nultolerantie in Bali, zeggen de autoriteiten. 

"Ze hebben de basismaatregelen geschonden, door geen masker te dragen, in deze periode van noodtoestand", zei Jamaruli Manihuruk, de verantwoordelijke van het justitiële apparaat in Bali. Een Russische vrouw die weigerde in quarantaine te gaan nadat ze positief had getest, zal ook het land uitgezet worden. Dat zal gebeuren van zodra ze niet meer besmettelijk is, klinkt het. 

De vier buitenlandse toeristen zijn zo de eersten om het land uitgezet te worden, sinds de nieuwe regels van kracht zijn in Bali. Indonesië, het op drie na bevolkingsrijkste land ter wereld, met 270 miljoen inwoners, telde de voorbije 24 uur een record van 40.427 besmettingen. Ook waren er 891 overlijdens. Het aantal besmettingen per dag verviervoudigde in minder dan een maand.

Tijd tussen eerste en tweede Pfizerprik gaat van 5 naar 3 weken voor wie nu nog uitnodiging krijgt

De tijd tussen de eerste en de tweede Pfizerprik voor Vlamingen die nog een uitnodiging moeten krijgen, wordt vanaf vanavond teruggebracht van vijf naar drie weken. Dat heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid beslist in overleg met het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

De nieuwe maatregel zal vooral invloed hebben op de vaccinatie van de 12 tot 15-jarigen, die vanaf morgen uitgenodigd kunnen worden, en 16-17 jarigen die nog geen uitnodiging hebben gekregen. Het Agentschap wil er op die manier voor zorgen dat de vaccinatiegraad voor die leeftijdscategorieën zo hoog mogelijk ligt bij de start van het schooljaar.

Voor wie al een afspraak heeft, of al een eerste prik met het Pfizervaccin heeft gehad, blijft de tussentijd op vijf weken.

Lees meer in dit bericht:

Minister van Gezondheid bevestigt dat versoepelingen in Engeland op 19 juli ingaan

De versoepelingen van de coronamaatregelen in Engeland gaan wel degelijk op 19 juli in. Dat heeft minister van Gezondheid Sajid Javid bevestigd in het Britse parlement. Vandaag moest de Britse regering de knoop doorhakken of de situatie goed genoeg is om effectief het grootste deel van de coronamaatregelen op te heffen in Engeland.

Vanaf 19 juli zullen in Engeland onder meer de nachtclubs weer opengaan, zullen er geen beperkingen meer zijn meer voor de horeca en wordt telewerk niet meer aangeraden door de overheid. Ook verdwijnt de mondmaskerplicht, een controversiële beslissing die bij experts en de vakbonden voor ongerustheid zorgt.

Volgens Javid is het opheffen van de beperkingen "de meest verantwoordelijke beslissing die we kunnen nemen", meldt de Britse openbare omroep BBC. "Dit is niet het einde van de weg, maar een nieuwe fase van continue voorzichtigheid terwijl we leven met het virus en de risico's beheren." Javid benadrukt dat we het virus nu eenmaal niet kunnen uitroeien en dat de volgende stap van de roadmap de beste kans geeft om terug te keren naar een normaal leven.

Hij herhaalt ook het argument van premier Boris Johnson dat het beter is om nu te heropenen dan na de vakantie, wanneer het weer opnieuw slechter wordt en iedereen weer naar school of naar het werk gaat. 

De versoepeling van de maatregelen was al in juni voorzien, maar door de deltavariant werd die een maand uitgesteld. Premier Johnson houdt om 18 uur een persconferentie over de versoepeling van de maatregelen.

Vijf keer meer besmettingen in Nederland op week tijd

Tussen zondag- en maandagochtend hebben in Nederland 8.522 mensen een positief resultaat gekregen op een coronatest. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als vorige week maandag. Toen was de huidige stijgende lijn al ingezet en noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1.521 meldingen van positieve tests.

Het aantal van maandag ligt iets lager dan dat van zondag, toen het er volgens gecorrigeerde cijfers 9.369 waren. Zaterdag noteerde het instituut 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december.

De regio Amsterdam-Amstelland is met 1.407 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur veruit de grootste coronabrandhaard van het moment. De meeste van die besmettingen werden geconstateerd in de hoofdstad zelf: 1.154. Het waren er zondag nog meer: 1.331. Zulke hoge aantallen zijn sinds het begin van de coronacrisis nog niet voorgekomen.

Door de explosieve toename van het aantal besmettingen is het zevendaags gemiddelde gestegen tot 6.619. Een week geleden lag dit gemiddelde nog onder de 1.000. Het is dus ruim verzesvoudigd in een zeer kort tijdsbestek. De stijging volgde op versoepelingen in onder meer het nachtleven. Die vielen samen met de opmars van de deltavariant van het virus, die volgens het RIVM 40 tot 60 procent besmettelijker is dan de alfavariant (eerder bekend als Britse variant) en nu de meeste coronagevallen veroorzaakt. De positiviteitsratio is gestegen tot 14,5 procent, terwijl die eind juni nog minder dan 3 procent bedroeg.

Thailand verstrengt maatregelen en voert avondklok in Bangkok in

De Thaise regering heeft een avondklok ingevoerd voor de meer dan tien miljoen inwoners van hoofdstad Bangkok. Thailand kampt met de grootste coronagolf sinds het begin van de pandemie.

Tot dusver telt Thailand officieel 345.027 COVID-besmettingen en 2.791 overlijdens. De meeste daarvan zijn het gevolg van de huidige golf, die sinds april opgang maakt, door onder meer de deltavariant.

De varianten doken eerst op in een chique buurt van Bangkok, maar ze verspreidden zich nadien snel. De trage vaccinatiecampagne en een beperkte testcapaciteit werkten die verspreiding in de hand. "De situatie is zorgwekkend", zegt gezondheidsminister Anutin Charnvirakul. "De deltavariant heeft zich in verschillende provincies verspreid." De overheid onderzoekt ook gevallen van dubbele besmettingen met de alfa- en deltavariant.

Gisterennacht installeerde de politie blokkades in Bangkok om de avondklok vanaf vandaag te controleren. De inwoners mogen tussen 21 en 4 uur de straat niet op. Daarnaast zijn bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden en wordt telewerk aangemoedigd. Het openbaar vervoer valt stil om 21 uur en winkelcentra sluiten om 20 uur.

Thailand paste ook zijn vaccinatiestrategie aan. Het zal het Chinese vaccin Sinovac combineren met het Engels AstraZeneca, in een poging om de verspreiding van de alfa- en deltavarianten tegen te gaan.

Thailand had nog maar pas, op 1 juli, zijn grenzen heropend voor internationale reizigers. Toerisme is goed voor een vijfde van de economie. De verwachtingen waren daarom groot van 'Phuket Sandbox', het model dat de overheid uitdacht voor volledig gevaccineerde reizigers. Zij kunnen op het paradijselijke eiland verblijven zonder quarantaine. De Thaise regering kondigde vorige maand aan dat ze het land in oktober wil heropenen voor wie volledig gevaccineerd is.

Meest gelezen