Stad Brugge

Duik mee in de geschiedenis van het Brugs theater met "De schouwburg vertelt"

In Brugge kan je vanaf donderdag in de Koninklijk Stadsschouwburg een nieuwe belevingstentoonstelling bezoeken. De tentoontstelling "De schouwburg vertelt" gaat over de geschiedenis van de schouwburg. Je kan er helemaal opgaan in het oude theaterleven met echte rekwisieten en decorstukken van in de 19de en 20ste eeuw, die werden terugvonden in de schouwburg zelf.

Van 15 juli tot en met 29 augustus opent Cultuurcentrum Brugge de deuren van de Koninklijke Stadsschouwburg voor de gloednieuwe en bijzondere belevingstentoonstelling "De Schouwburg vertelt". Door de verplichte sluiting van de schouwburg omwille van het coronavirus, kregen de medewerkers de kans om te grasduinen in de parels van het monument. Via een interactief parcours tonen ze de bezoekers enkele opmerkelijke momenten uit de geschiedenis van het gebouw.

Daarnaast nemen ze de bezoekers mee in de wereld van de geluidstechniek. Achter de schermen van het theater kan je zelf met oude toestellen het achtergrondgeluid, dat vroeger bij voorstellingen gebruikt werd, nabootsen. Via 10 opdrachten kunnen kinderen het parcours in de schouwburg al spelend verkennen. 

Decorstukken uit de 19de eeuw

Heel wat rekwisieten en decorstukken uit de tentoonstelling zijn originele stukken uit de 19de en 20ste eeuw, vertelt Dominique Berten van de Koninklijke Schouwburg Brugge, die de decormeubelen indertijd zelf terugvond. "Van 1860 tot 1960 brachten theatergezelschappen geen eigen meublen, doeken of rekwisieten mee. Dat werd allemaal voorzien door het theater zelf. Het bos van bijvoorbeeld "A Midsummer Night's Dream" van Shakespeare was hetzelfde als voor roodkapje alsook voor een dansvoorstelling. Die oude décorstukken vond ik terug tussen doeken, oude lampen of kapotte stoelen. Ook enkele van de oude stoelen staan nu terug in de schouwburgzelf. Die stoelen waren allemaal op zolder terecht gekomen en staan nu na een grondige restauratie terug in de zaal op de eerste 2 rijen."

Meest gelezen