Archieffoto van betoging vorige maand

Dan toch geen "wolvenpark" in D'Hoppebos op taalgrens met Brakel? Provincie weigert aanvraag

Er komt mogelijk toch geen "wolvenpark" in het D'Hoppebos, op de taalgrens bij Vloesberg en Brakel. Ondernemer Tony Fort wou daar een park met wolven inrichten, waar ook toeristen konden overnachten. Meer dan 1.000 mensen dienden bezwaar in tegen de komst van het park, waaronder ook de gemeente Brakel. Tegenstanders vrezen dat de komst van het park te veel druk zou leggen op de natuur en de omgeving.

Het ziet ernaar uit dat er dan toch geen wolvenpark komt op de taalgrens bij Vloesberg en Brakel, net over de grens met de provincie Oost-Vlaanderen. In het D’Hoppebos wilde ondernemer Tony Fort een stort omvormen tot een wolvenpark. De bedoeling was om er wolven onder te brengen in een recreatiepark waar toeristen ook zouden kunnen overnachten in vakantiehuisjes, maar de provincie Henegouwen gaat niet in op de aanvraag om het park zo in te richten.

Vloesberg voor, Brakel tegen

De Waalse gemeente Vloesberg steunde de aanvraag voor het park nochtans. Al kwam er wel veel tegenreactie uit andere hoeken. Zo werden er door tegenstanders zo'n 1.000-tal bezwaarschriften ingediend. Onder meer de gemeente Brakel was tegen het wolvenpark, omdat de komst van het park een grote impact zou kunnen hebben op de omgeving van de kleine gemeente uit de Vlaamse Ardennen. 

Natuuractivisten

Eind vorige maand werd er nog betoogd tegen de mogelijke komst van het park. Er kwamen daar toen zo’n 400 mensen op af. Die betoging werd toen deels georganiseerd door activisten van klimaatbeweging Climaxi. Zij vrezen dat het park voor een te hoge druk op de natuur zou zorgen. Daarom dringen ze erop aan om de site definitief te beschermen.

Woordvoerder Filip De Bodt van Climaxi blijft op zijn hoede: "We blijven waakzaam voor een mogelijk beroep van de initiatiefnemers, en gaan er via acties op blijven aandringen dat het oude stort gesaneerd wordt. De site waar het park zou komen, moet aangesloten worden op andere natuurzones in de buurt."

Meest gelezen