AFP or licensors

Dubai pronkt met diepste zwembad ter wereld: 60 meter diep, 14 miljoen liter water én met een onderwaterstad

In Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, is het diepste zwembad ter wereld geopend. Het is 60 meter diep, is gevuld met 14 miljoen liter water en omvat ook een indrukwekkende onderwaterstad.

Het net onthulde zwembad Deep Dive Dubai is met zijn 60 meter zo'n 15 meter dieper dan de vorige recordhouder: Deepspot, dat in de buurt van de Poolse hoofdstad Warschau ligt.  Tussen 2004 en 2014 was trouwens een Belgisch zwembad het allerdiepste ter wereld: Nemo 33 in Brussel.

Om het Dubaise zwembad te vullen is zo’n 14 miljoen liter zoet water nodig. Dat is evenveel als 6 olympische zwembaden samen. Door een tekort aan zoet grondwater, is drinkwater in Dubai voor 98,8 procent afkomstig van ontziltingsinstallaties, die zeewater omzetten naar drinkwater. Dat gebeurt in een erg duur en energie-intensief proces, dat bovendien schadelijk is voor het milieu.

Videospeler inladen...

Het grootste deel van die miljoenen liters water in Deep Dive Dubai is echter niet bestemd voor de 60-meter diepe koker, maar voor de uitgebreide onderwaterstad die erboven ligt. Deze "verloren stad", waar je al duikend kan snookeren of achter het stuur van een auto kan kruipen, lijkt wel ontworpen om “Instagrammable” te zijn: een plek om esthetisch mooie of opvallende foto's of video's te maken die populair zijn op Instagram.

De onderwaterwereld ligt dan ook bewust maar enkele meters onder het water, zodat hij ook toegankelijk is voor het breedste publiek: mensen die nog nooit eerder gedoken hebben. (Voor diepere duiken moet je in het bezit zijn van een duikbrevet.) Voor een eerste duikinitiatie zouden geïnteresseerden zo'n 180 euro moeten betalen, inclusief duikapparatuur en begeleiding gedurende 30 à 40 minuten onder water. 

Een deel van de onderwaterwereld van het diepste zwembad ter wereld in Dubai
AFP or licensors

Het gloednieuwe Dubaise zwembad is op dit moment alleen open voor wie uitgenodigd wordt, zoals acteur Will Smith. Ook de kroonprins van Dubai mocht de onderwaterstad al ontdekken. Eind deze maand opent het voor het grote publiek. 

Bekijk hieronder meer foto's van het nieuwe diepste zwembad ter wereld in Dubai:

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen