Protest in Tbilisi
AFP or licensors

Duizenden op straat in Georgië na dood van cameraman, die gewond raakte bij bestorming LGBTQ+-beweging

In Georgië zijn duizenden mensen op straat gekomen in de hoofdstad Tbilisi na de dood van een cameraman. Er heerste eerder op de dag ook chaos aan het parlement. De overleden cameraman raakte vorige week gewond toen een menigte de kantoren in de hoofdstad bestormde van een LGBTQ+ beweging (LGBTQ staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender en Queer- nvdr.). De betogers eisen het ontslag van de Georgische premier Irakli Garibashvili. 

Eerder op de dag heerste er chaos aan het Georgische parlement in de hoofdstad Tbilisi. Journalisten en oppositieleden probeerden het parlement binnen te dringen om aan pro-regeringsleden verantwoording te vragen over de dood van de cameraman.

Op beelden zie je hoe een groep mensen het parlement probeert binnen te geraken, terwijl de politie hen tegenhoudt. Een aantal raken toch binnen. Je ziet duw- en trekwerk in het gebouw.  Meer is er nog niet bekend over de chaos in en rond het parlement.  Later op de dag is er opnieuw protest gepland.

(Lees verder onder de foto's)

Parlement Georgië
Parlement Georgië

Ook gisteravond rond 20 uur plaatselijke tijd was er protest.  Ongeveer 8.000 Georgiërs verzamelden zich toen aan de parlementsgebouwen in Tbilisi, ze eisten het ontslag van de regering. Mensenrechtenorganisaties hadden de actie op poten gezet. "We vragen het onmiddellijke ontslag van premier Irakli Garibasjvili en zijn regering, die het geweld tegen journalisten aanvoeren", zei Nika Melia, voorzitter van de voornaamste oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging (ENM).

“Wie is de volgende? Is dit de geschiedenis die je wil dat onze kinderen zien?”, stond te lezen op de pamfletten die de betogers meedroegen.

(Lees verder onder de foto)

Protest in Tbilisi
AFP or licensors

Onderzoek naar doodsoorzaak cameraman

Vorige maandag zou er een Pride-mars plaatsvinden in de hoofdstad. Maar nog voor de geplande mars van start kon gaan, bestormde een boze homofobe menigte de kantoren van een LGBTQ+-beweging. De menigte viel naast activisten ook verslaggevers aan.  De optocht werd uiteindelijk afgelast omdat de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd kon worden.

Volgens Reporters zonder Grenzen werden meer dan 50 journalisten aangevallen. Ze liepen hersenschuddingen, armbreuken en brandwonden op. De 37-jarige cameraman Alexander Lashkarava, liep die dag ernstige botbreuken in het gezicht op. De man werd naar het ziekenhuis gebracht, maar snel ontslagen om thuis te herstellen.

Gisteren is Lashkarava overleden. De man werd door zijn moeder dood in bed gevonden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er een onderzoek werd geopend naar zijn dood. Over de doodsoorzaak werd geen informatie vrijgegeven. 

(Lees verder onder de foto)

Protest in Tbilisi
AFP or licensors

"Te passief optreden van de autoriteiten"

Maar een onderzoek naar de dood is volgens de betogers lang niet voldoende. Volgens Reporters zonder Grenzen traden de autoriteiten te passief op, ook zou de politie nagelaten hebben om de journalisten te beschermen. De regering is “tekortgeschoten”, klinkt het.

De hoofdredacteur van Pirveli, de werkgever van de overleden cameraman, beschuldigt de regering er zelfs van betrokken te zijn bij het geweld. "De regering heeft gewelddadige groepen opgericht die onafhankelijke media aanpakken."

De premier heeft de dood van de cameraman “een tragedie” genoemd. Maar eerder had premier Irakli Garibasjvili zich uitgesproken tegen de Pride-optocht, omdat die voor een groot deel van de Georgische samenleving "onaanvaardbaar" zou zijn.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de aanvallen van vorige week veroordeeld en gevraagd om de verantwoordelijken te berechten.

Protest in Tbilisi
AFP or licensors

Meest gelezen