Enkele Genkse horeca-uitbaters hebben schade na EK: "Stoelen vernield en plantjes uitgetrokken"

Nadat de Europese titel voor de Italianen uitbundig werd gevierd in Genk centrum, ontwaken enkele horeca-uitbaters met een EK-kater. Niet door de drank die rijkelijk vloeide, maar door schade aan hun terrassen. “De meute werd door de politie van de Europalaan gestuurd, richting het stadsplein. En daar was helaas weinig tot geen politie aanwezig om de boel te beteugelen”, aldus Kaatje Goyens, voorzitter Horeca Groot Genk en uitbater van Krok.

Samen met drie medewerkers was Kaatje Goyens vanochtend al vroeg aan het werk op haar grootschalige zomerterras op het Stadsplein in Genk. “Ik kreeg vannacht filmpjes toegestuurd van mensen die in de buurt waren... Supporters vierden feest op ons terras, stonden op de tafels, maakten dingen kapot en staken zelfs vuurwerk af. Een paar uur later stonden we daarom al elk met een bezem in de hand. De schade aan mijn terras is enorm. Er zijn stoelen vernield, er liggen overal glasscherven en de plantjes waar ik zoveel in heb geïnvesteerd, zijn allemaal uitgetrokken. Een hele opdoffer tijdens deze zenuwslopende coronaperiode.” 

(lees verder onder de foto)

Van Europalaan naar Stadsplein

Niet alleen het terras van Krok kreeg het tijdens de overwinningsmatch van Italië hard te verduren. “Collega’s in de Molenstraat zitten ook met brokken. Sommige horeca-uitbaters missen zelfs stoelen. En ook de pop-up-bar op het Crypteplein zou volgens gemeentewerkers schade geleden hebben. Na de wedstrijd verzamelden veel supporters van Italië op de Europalaan, maar de politie stuurde de mensenzee steevast het centrum in. Ik vind het heel jammer dat de politie de massa onder controle probeerde te houden, zonder rekening te houden met de horeca-uitbaters. Wij zitten nu met de brokken en dat is bijzonder erg.” 

Tot nu toe heeft geen enkele horeca-uitbater een klacht ingediend

Wim Dries, burgemeester Genk

Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) heeft geen enkele uitbater een klacht ingediend voor vandalisme. "Het was erg druk op het Stadsplein, er waren naar schatting 1.500 mensen aanwezig, ook nog na half één. Maar bij de politie is geen enkele klacht van een horeca-uitbater wegens vandalisme of diefstal binnengekomen. De politie beschikt over camerabeelden en wil die ook onderzoeken, maar dat kan alleen wanneer er een klacht is ingediend."

Overtredingen

De politie van de zone CARMA heeft enkele bestuurlijke arrestaties verricht in Genk, één persoon wegens openbare dronkenschap en negen personen voor verstoring van de openbare orde. Twee mensen kregen een verkeersboete en er werden 22 onmiddellijke inningen uitgeschreven, onder meer voor het rijden onder invloed, gsm-gebruik en het niet-dragen van de autogordel. Tot slot schreef de politie nog 18 GAS-boetes uit voor het gebruik van vuurwerk en voor wildplassen.

Meest gelezen