Foto MVO Vlaanderen

Groene gevel die douchewater zuivert en huis isoleert? Proefproject van UGent blijkt een succes

Een proefproject van de Gentse universiteit om een groene gevel te installeren behaalt goede resultaten. Door planten en mos aan de gevel van een huis te kleven, kunnen ze douchewater zuiveren, en het dient bovendien als isolatie. "Sommige zaken moeten we nog verbeteren, maar er is wereldwijd alvast veel interesse naar meer groen in de stad", zegt professor Diederik Rousseau.

Vorig jaar werd als proefproject een groene gevel geïnstalleerd in de Gentse Bevrijdingslaan. Heel de muur werd daarbij bekleed met mos en planten. Die zuiveren dan het douchewater en halen fijn stof uit de lucht. Het water dat door de groene gevel loopt, kan hergebruikt worden. Het project blijkt nu geslaagd, want de resultaten geven aan dat er effectief water is bespaard. Meer zelfs: de beplanting dient ook als isolatie, want in de winter houdt de natuurbegroeiing de kou tegen en in de zomer beschermt ze tegen warmte.

Het water dat doorloopt valt voorlopig nog op de grond, daar moeten we iets op vinden 

Diederik Rousseau, professor aan faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent

Het gaat over een project van het bedrijf Muurtuin in samenwerking met de Gentse Universiteit. Al formuleren wetenschappers toch enkele aandachtspunten. "Wanneer er veel water doorloopt, begint de muurgevel te lekken. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat het afvalwater zomaar op de grond terechtkomt, dus dat moeten we nog verbeteren",  zegt professor Diederik Rousseau.

Wereldwijd interesse

Ook omwonenden tonen interesse in de groene gevel. "Je ziet dat we zoiets kunnen aanbrengen in een heel drukke straat als de Bevrijdingslaan, en dan springt deze gevel echt in het oog. Voorlopig reageert iedereen er heel tevreden op."

Intussen hebben al zo'n 70-tal bedrijven belangstelling getoond in de groene gevels. "Niet alleen bij ons, maar ook wereldwijd is er veel interesse om groen en water weer in de stad te integreren." 

De kostprijs van de beplante gevel wordt geschat op 600 à 700 euro per vierkante meter.

Meest gelezen