Politiechef Léon Charles
AFP or licensors

Haïtiaanse politie arresteert "een van de hoofdverdachten" van moord op president: "Wilde presidentschap overnemen"

De Haïtiaanse politie heeft een man gearresteerd die beschouwd wordt als een van de hoofdverdachten van de moord op president Jovenel Moïse. Volgens de politie wilde de opgepakte verdachte het presidentschap in Haïti overnemen.

Politiechef Léon Charles maakte zondagavond tijdens een persconferentie bekend dat de politie een man heeft gearresteerd die als een van de hoofdverdachten van de moord op president Moïse wordt beschouwd. Moïse werd woensdagochtend doodgeschoten in zijn huis in een buitenwijk van de hoofdstad Port-au-Prince, volgens de politie door een commando van buitenlandse huurlingen.

De opgepakte "hoofdverdachte" is Christian Emmanuel Sanon, een 63-jarige Haïtiaan die in Florida woont. Hij zou begin juni samen met verschillende vermoedelijke schutters in een privévliegtuig naar Haïti zijn gevlogen, volgens de politie "met politieke motieven".

Sanon, een dokter, wordt er door de politie van verdacht dat hij de macht van Moïse wilde overnemen. Het oorspronkelijke plan zou geweest zijn om de president te arresteren, maar het plan veranderde en hij werd uiteindelijk gedood. Sanon zou de voorbije jaren ook verschillende keren in Haïti zijn geweest, ook met politieke doeleinden.

In het huis van Sanon in Haïti zijn volgens de politie verschillende zaken gevonden die aan de moord gekoppeld kunnen worden, zoals een hoofddeksel met daarop DEA (de moordenaars van Moïse zouden zich voorgedaan hebben als de Amerikaanse antidrugsbrigade DEA), 20 dozen met kogels, delen van geweren en vier nummerplaten uit de Dominicaanse Republiek (buurland van Haïti).

Na de aanslag zou een van de schutters Sanon opgebeld hebben, hijzelf zou daarna contact opgenomen hebben met twee anderen die door de politie als de echte opdrachtgevers worden beschouwd. Politiechef Charles noemde echter geen namen en maakte ook niet duidelijk of de politie weet wie die mensen zijn. De bekendgemaakte informatie verzamelde de politie naar eigen zeggen onder meer tijdens de ondervragingen van de verdachten, maar ook door het onderzoek zelf.

De voorbije dagen werden 18 Colombianen en 3 Haïtianen gearresteerd. 2 Haïtianen zouden ook de Amerikaanse nationaliteit hebben. 3 verdachten werden gedood, naar 5 anderen wordt nog gezocht.

Amerikaanse delegatie aangekomen in Haïti

Een Amerikaanse delegatie is intussen aangekomen in Haïti. Dat liet het Witte Huis vandaag weten. De autoriteiten in Haïti hadden zelf gevraagd om assistentie in het onderzoek naar de moord op Moïse.

Het gaat om vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Veiligheid, Buitenlandse Zaken en van de Nationale Veiligheidsraad. Zij hebben de veiligheid van vitale sites onderzocht en de politieagenten ontmoet die het onderzoek naar de moord voeren.

Daarnaast had de delegatie ook al een ontmoeting met interim-premier Claude Joseph, met de door Moïse aangestelde maar nog niet beëdigde premier Ariel Henry en Senaatsvoorzitter Joseph Lambert. Die gesprekspartners werden aangemoedigd tot "een open en constructieve dialoog, om tot een politiek akkoord te komen die de organisatie van eerlijke en vrije verkiezingen mogelijk maakt".

Meest gelezen