Videospeler inladen...

Minister van Jeugd Dalle wil geen verplichte coronatesten voor jeugdkampen: "Spelregels niet veranderen tijdens match"

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wil jeugdbewegingen niet verplichten om alle jongeren te laten testen op corona voor ze op kamp vertrekken. Eerder had federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) daarvoor gepleit na een stijgend aantal besmettingen bij de jeugdkampen. "We gaan de spelregels niet veranderen tijdens de match", zegt Dalle in De Ochtend op Radio 1.

Enkele jeugdbewegingen hebben hun zomerkamp moeten afzeggen nadat enkele leden positief testten op het coronavirus. In totaal zullen er zo'n 23.000 jeugdactiviteiten doorgaan deze zomer. Toch is Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle geen voorstander van een verplichte test voor alle deelnemers daarvan. Hij vindt dat elke jeugdorganisatie daar zelf over mag beslissen.

“Er vinden wel besmettingen plaats tijdens jeugdactiviteiten, en we wisten ook dat dat ging gebeuren. Maar de situatie is onder controle”, zegt Dalle in "De ochtend" op Radio 1. Het is volgens hem vooral belangrijk dat de jeugdorganisaties de specifieke coronaregels voor dat soort activiteiten volgen. “Niet op kamp vertrekken als je ziek bent of de dagen ervoor symptomen hebt gehad, werken met kampbubbels, zoveel mogelijk buiten spelen, hygiënemaatregelen volgen: dat moet er allemaal voor zorgen dat kinderen en jongeren heel gerust op kamp kunnen vertrekken", zo Dalle.

Beluister hier het volledige gesprek met Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) uit De Ochtend op Radio 1:

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) riep gisteren nog op om juist wél alle kinderen te laten testen voor ze op kamp vertrekken. "Het is beter dat je aan één kind zegt dat het besmet is en thuis moet blijven dan dat je na twee dagen een heel kamp naar huis moet sturen", zei hij tegen VRT NWS.

Bekijk hier de oproep van minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke kwam tot die beslissing door cijfers van het UZ Antwerpen, dat coronatesten uitvoert voor een aantal jeugdbewegingen in Antwerpen en Limburg die op dit moment al alle kinderen laten testen voor ze op kamp vertrekken. In één op de twee groepstesten bleek één of meer kinderen besmet te zijn.

Minister Dalle nuanceert die cijfers. "Kijk bijvoorbeeld naar Scouts & Gidsen Vlaanderen. Daar lopen op dit moment zo’n 850 scoutskampen. Bij 9 daarvan is een besmetting vastgesteld. Dat is in ongeveer 1 procent van de gevallen", zegt hij. Later deze week zouden vollediger cijfers volgen.

Jongeren kunnen zich pas als laatste laten vaccineren: het zou nogal cynisch zijn om hen daar nu het slachtoffer van te laten worden.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

"We zien dat we in ongeveer 50 procent van de jeugdverenigingen die we testen, we één of meerdere besmettingen vaststellen", zegt Guy Hans, medisch directeur van het UZ Antwerpen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het aantal besmettingen stijgt, vooral bij jonge mensen omdat zij nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Dalle vindt dat, net zoals de jeugdbewegingen zelf, geen reden voor een testplicht voor jeugdkampen: "Kinderen en jongeren kunnen zich pas als laatste laten vaccineren: het zou nogal cynisch zijn om hen daar nu het slachtoffer van te laten worden. Er zijn verschillende sectoren in de samenleving waar nu activiteiten doorgaan, telkens met een berekend risico, denk aan de horeca of evenementen. En dat geldt ook voor de jeugdactiviteiten. Besmettingen zijn niet te vermijden. Maar met de regels en de protocollen die we hebben, kan dat wel degelijk veilig doorgaan."

Scouts en Gidsen Vlaanderen ziet ook organisatorische problemen voor massale testing

Deelnemers aan jeugdkampen vooraf testen op COVID-19 is organisatorisch moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar, zelfs met een mooie voorraad tests. Dat zegt de vereniging Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Wie gaat dat betalen? Wie gaat dat organiseren", zegt woordvoerder Jan Van Reusel. Een test is bovendien een momentopname en niet juridisch afdwingbaar voor kampen die dezer dagen starten, luidt het.

"Eigenlijk is dat misschien een kleine moeite en was dat een goed idee geweest. Maar om dat last minute nog te veranderen, dat lijkt mij wat moeilijk", zegt Chris Baens, ouder van een kind dat op kamp vertrok, in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Haalbaar of niet? Discussie tussen federale en Vlaamse niveau

 Volgens verschillende jeugdorganisaties is het dus praktisch onhaalbaar om iedereen verplicht op voorhand te testen. Dat wordt bijgetreden door het kabinet van minster Dalle, waar verwezen wordt naar de enorme schaal waarop getest zou moeten worden. "De jeugdwerking, dat zijn niet alleen de meerdaagse kampen. Wat te doen met de dagkampen, of de speelpleinwerking? Je zou heel veel discussie krijgen." In Vlaanderen zijn nog veel sneltesten op overschot, maar het aantal beschikbare testen is daarbij het probleem niet, zo luidt het.

Het kabinet van minister Vandenbroucke stelt in een reactie dat het preventief testen van alle kinderen die op jeugdkamp vertrekken, wel haalbaar is én veel veiliger om te vermijden dat kampen volledig moeten worden geschrapt door een corona-uitbraak. "Het gebeurt al", zegt woordvoerder Arne Brinckman, verwijzend naar de  preventieve testen voor kampen in Antwerpen en Limburg. "Daarnaast zijn er ook de gratis PCR-testen. Je hebt sneltesten. En sommige organisaties gebruiken zelftesten. Je kan dat organiseren." De woordvoerder benadrukt ook dat de vraag vanuit de federale regering om preventief te testen bij jeugdkampen al maanden geleden gesteld is.

Meest gelezen