Nicolas Parent

Frankrijk en Griekenland verplichten vaccinatie voor alle werknemers in de zorgsector 

Frankrijk verplicht de coronavaccinatie voor alle personeel dat in de zorgsector werkt. Dat heeft president Emmanuel Macron aangekondigd tijdens een toespraak. Ook Griekenland kondigt dezelfde maatregel aan. Macron moedigt alle Fransen aan om zich te laten vaccineren. "Het vaccin beschermt ons ook tegen de deltavariant. Als iedereen gevaccineerd is, kunnen we opnieuw leven zoals voor de uitbraak van de coronapandemie."

Alle werknemers die in zorginstellingen werken in Frankrijk moeten tegen 15 september gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd in een televisietoespraak. 

De maatregel geldt voor alle werknemers van ziekenhuizen, woonzorgcentra en instellingen voor personen met een handicap. Ook thuisverpleegkundigen moeten gevaccineerd zijn tegen midden september. Volgens Macron zijn momenteel 9 miljoen doses coronavaccin beschikbaar. De president benadrukte ook dat men zich de vraag zal moeten stellen of de vaccinatie voor alle Fransen verplicht moet worden, als de vaccinatiecampagne niet snel genoeg vooruit gaat.

De Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis kondigde eerder op de avond eveneens aan dat alle mensen die in de ziekenhuis- en zorgsector werken verplicht moeten worden gevaccineerd in zijn land. In Griekenland gaat de verplichting ten laatste op 16 augustus in voor personeel in woonzorgcentra. Voor mensen die in de gezondheidszorg werken geldt de verplichting vanaf 1 september.

"Pass sanitaire"

Macron kondigde daarnaast een uitbreiding van de zogenoemde "pass sanitaire" of gezondheidspas aan die iedereen vanaf volgende maand zal moeten kunnen voorleggen om binnen te mogen in cafés, restaurants, winkelcentra, vliegtuigen, treinen, bioscopen en ga zo maar door. Enkel wie is gevaccineerd of wie een negatieve test kan voorleggen, zal daar nog binnen mogen.

Vanaf volgend schooljaar organiseert Frankrijk specifieke vaccinatiecampagnes voor de scholen. In Frankrijk is de vaccinatie, net zoals in België, mogelijk vanaf 12 jaar. Nog vanaf september zullen de mensen die al volledig gevaccineerd zijn, een herinnering krijgen om ook een derde prik te kunnen krijgen om de weerstand tegen het virus te verhogen. Het gaat in eerste instantie over de mensen die al in januari en februari hun vaccins kregen. 

Strategie

"Dit is geen evidente maatregel, maar de deltavariant verandert alles", zegt onze journalist Steven Decraene die momenteel in Nice is. "Macron zegt daarom dat het nodig is om in te grijpen. Het kan niet zijn dat iemand in het ziekenhuis belandt of afhankelijk is van zorgpersoneel en zo besmet geraakt."

"Daarom komt er een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. Vanaf 15 september zullen daar ook controles op komen en zullen ook sancties volgen als dat niet zo is. Dat moet mensen de tijd geven om zich te laten vaccineren. Dat is de eerste grote stap."

BEKIJK - Het gesprek met Steven Decraene in "Terzake":

Videospeler inladen...

"De pass sanitaire is de tweede grote stap. Dat is een certificaat of app op je telefoon waarmee je kan bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent ofwel recent negatief bent getest. Je zal die vanaf augustus in alle bars, restaurants, op treinen en op vliegtuigen moeten tonen."

"De strategie is heel duidelijk: wie gevaccineerd is of zich laat testen, moet worden beloond. Mensen die zich niet laten vaccineren, kunnen niet meesurfen op de bereidwilligheid van anderen. Wie zich niet laat vaccineren, zal een prijs moeten betalen, niet in geld, maar wel in minder sociale beweging en in minder kans om bijvoorbeeld naar theater of cinema te gaan. De boodschap is dus: laat je vaccineren, dan kan je overal naartoe. Anders wordt het heel moeilijk."

Meest gelezen