Proces gestart tegen vermoedelijke moordenaars van Nederlandse advocaat van kroongetuige in proces tegen mocromaffia

In Nederland is het proces begonnen over de moord op de advocaat Derk Wiersum. Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in een proces tegen de Nederlands-Marokkaanse maffia. De advocaat werd in september 2019 op klaarlichte dag op straat doodgeschoten in Amsterdam. Twee mannen staan terecht. Mogelijk houdt de aanslag van toen verband met die op de misdaadjournalist Peter R. de Vries een week geleden.

Het proces vindt plaats in de extra beveiligde rechtszaal op de luchthaven van Schiphol. Twee mannen (37 en 32) staan terecht voor de moord op advocaat Derk Wiersum (44), op 18 september 2019 in Amsterdam. Wiersum werd op klaarlichte dag op straat doodgeschoten, in de buurt van zijn huis.

DNA van de twee mannen is gevonden in de gebruikte vluchtauto's. De politie luisterde ook gesprekken van hen af. De twee ontkennen echter elke betrokkenheid voor de moord.

Het motief lag voor de hand: Wiersum was een van de twee advocaten van Nabil B., de kroongetuige in een proces tegen de mocromaffia, de georganiseerde misdaad door Marokkaanse Nederlanders. In dat zogenoemde Marengo-proces is Ridouan Taghi de hoofdverdachte. Hij staat terecht voor een aantal liquidaties in het drugsmilieu. Nabil B. was zelf ook ooit lid van de Mocromaffia, maar stapte in 2017 naar het gerecht en sloot een deal met justitie.

In 2018 werd ook Nabils broer al vermoord, 6 dagen nadat het Openbaar Ministerie bekendgemaakt had dat Nabil B. kroongetuige was geworden. De schutter van die moord is al veroordeeld. Eind 2019 was het dus de beurt aan een van de advocaten van Nabil B., Derk Wiersum.

Naast de twee verdachten die nu terechtstaan, pakte de politie ook een derde verdachte op, een neef van Taghi. Hij zou een organiserende, faciliterende rol hebben gespeeld in de moord op Wiersum, maar zijn zaak is afgesplitst van die van de twee uitvoerders.

Het inhoudelijke gedeelte van het proces tegen de twee vermoedelijke uitvoerders zal vijf dagen duren, verspreid over wat rest van de maand juli. Ook Nabil B. zou eerst getuigen, maar dat is niet doorgegaan omdat hij daar medisch nog niet toe in staat was.

Zelfde opdrachtgever?

De moord op Wiersum houdt mogelijk verband met de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries op 6 juli. Ook hij werd op straat neergeschoten in Amsterdam, net nadat hij te gast was geweest bij het rechtstreeks uitgezonden televisieprogramma "RTL Boulevard". De Vries vecht nog altijd voor zijn leven. Ook De Vries is gelinkt aan Nabil B. Hij was na de dood van Wiersum de vertrouwenspersoon van Nabil B. en gaf hem ook (juridisch) advies. Een vriend van De Vries is de nieuwe advocaat van Nabil B.

Het is dus heel goed mogelijk dat de opdrachtgever van de beide moorden dezelfde is. "Officieel wil de politie er niets over zeggen, maar alles lijkt erop te wijzen dat er wel degelijk een verband is, dat Peter R. de Vries is neergeschoten omdat hij adviseur was van die kroongetuige, wiens advocaat dus is vermoord", zegt de Nederlandse NOS-journalist Joris van Poppel. (Lees meer over de aanslag op Peter R. de Vries in ons dossier.)

Door de recente aanslag op De Vries gelden er extra veiligheidsmaatregelen aan de rechtbank vandaag. Op de straathoeken in de buurt staan gepantserde auto's.

"RTL Boulevard" opnieuw op antenne

De uitzendingen van "RTL Boulevard" gaan vanaf vanavond overigens weer door. Het liveprogramma was enkele dagen stopgezet na een ernstige dreiging. Het zal nu gemaakt worden op het Mediapark in Hilversum in plaats van aan het Leidseplein in Amsterdam. Uit veiligheidsoverwegingen worden de precieze locatie en de geldende veiligheidsmaatregelen echter niet bekendgemaakt.

Meest gelezen