Radio 2

Nieuwe appartementen op Tondeliersite zijn eerste energieneutrale sociale woningen in Gent

De sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent heeft 22 energieneutrale sociale woningen gekocht op de Gentse Tondeliersite. Daarnaast is het ook de eerste keer dat een sociale huisvestingsmaatschappij de woningen niet zelf bouwt, maar ze koopt van een projectontwikkelaar. In totaal zal ze 100 van de 500 woningen op de Tonderliersite overkopen om te verhuren als sociale woning. 

In Gent zijn de eerste energieneutrale sociale woningen klaar. Het gaat om 22 woningen in de nieuwe woonwijk op de Tondeliersite, dichtbij de bekende Rabotwijk. "Zij zullen de hoogste standaard hebben qua energie, maar het verbruik zal het laagst mogelijke zijn. En dat is heel belangrijk voor onze sociale huurders, want dan moeten ze minder uitgeven aan energiekosten. Dat is geld dat ze op het einde van de maand kunnen overhouden", zegt WoninGent-voorzitter Marc Heughebaert.

Gebouwd door derden

De sociale huisvestingmaatschappij WoninGent heeft de woningen overgekocht van een projectontwikkelaar. "Voor het eerst hebben we sociale woningen die niet door ons gebouwd werden maar door derden, in dit geval een projectontwikkelaar. En dat konden we doen met geld van de Vlaamse overheid", klinkt het bij Heughebaert.

100 sociale woningen

Op de Tondeliersite komen in totaal een 500-tal woningen, daarvan zullen 100 woningen aan sociale huurders verhuurd worden. Ook in andere grote woningprojecten in Gent, zoals aan De Oude Dokken of de Fabiolalaan, wordt voor 20 procent aan sociale woningen voorzien. "Maar dit is het eerste project van al die grote ontwikkelingen waar we nu al aangekochte woningen gaan verhuren aan sociale huurders."

Naast de sociale woningen komen er op de Tondeliersite ook budgetwoningen. Dat zijn woningen voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale woningen.

Meest gelezen