AFP or licensors

Tijd tussen eerste en tweede Pfizerprik gaat van 5 naar 3 weken voor wie nu nog uitnodiging krijgt

Wie vanaf nu uitgenodigd wordt voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, krijgt haar, zijn of hun tweede prik drie weken na de eerste in plaats van vijf weken. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). De maatregel heeft vooral invloed op jongeren van 12 tot 17.

Aanvankelijk lag de termijn tussen de toediening van de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin al op drie weken, maar in maart beslisten de Belgische ministers van Volksgezondheid om die periode te verlengen tot vijf weken. Zo konden meer mensen sneller hun eerste prik krijgen.

Nu wordt de termijn tussen de twee doses in Vlaanderen weer ingekort tot drie weken. "Dat is in de eerste plaats mogelijk omdat er nu weer voldoende doses zijn, maar de wijziging wordt ook ingegeven door de start van de vaccinatie van de 12- tot 15-jarigen", legt de woordvoerder van minister Beke, Carmen De Rudder, uit. De tieners zouden zo nog voor de start van het nieuwe schooljaar volledig gevaccineerd kunnen zijn.

Vanaf morgen gaan de eerste uitnodigingen voor 12- tot 15-jarigen de deur uit, waardoor volgende week de eerste vaccinaties zouden kunnen plaatsvinden. In de loop van deze week zouden de jongeren zich volgens De Rudder ook kunnen aanmelden op de reservelijst voor een coronavaccin QVAX. Kinderen die wegens vakantieplannen niet ingaan op de eerste uitnodiging, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen.

Werkzaamheid behouden

De intervaltijd tussen de eerste en de tweede Pfizerprik inkorten naar 21 dagen heeft volgens Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid alleen maar voordelen. "Het kan perfect volgens de bijsluiter van Pfizer", zo klinkt het. "Het interval is aan het begin van de vaccinatiecampagne verlengd naar 35 dagen om meer snelheid te kunnen maken in het aanbieden van eerste dosissen aan onze bevolking."

De inkorting van de wachttijd tussen het eerste en tweede Pfizervaccin houdt volgens Moonens dus geen risico's in. "Het maakt geen verschil voor de werkzaamheid van het vaccin. Het komt er vooral op aan dat je beide dosissen krijgt binnen een periode van drie tot vijf weken om een zo hoog mogelijke bescherming te krijgen."

Meest gelezen