Pukkelpop (archieffoto)
NICOLAS MAETERLINCK

Viroloog Steven Van Gucht pleit voor strengere voorwaarden voor Pukkelpop: "Met compartimenten of bubbels werken"

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de organisatie van het muziekfestival Pukkelpop. Vandaag gaat in Kiewit bij Hasselt de opbouw van start, terwijl het aantal coronabesmettingen in ons land opnieuw stijgt. "Men wil het festival volledig zonder beperkingen organiseren, geen mondmaskers, geen afstand houden. Dat verontrust me", zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

In Kiewit bij Hasselt, is de opbouw van het festivalterrein voor Pukkelpop van start gegaan. Het festival zal plaatsvinden van 19 tot 22 augustus, zonder beperkingen, mondmaskers en sociale afstand.

Nu het aantal besmettingen in ons land opnieuw begint te stijgen, vragen steeds meer mensen zich af of dat wel een goed idee is. "Je moet ervan uitgaan dat daar besmette personen zullen rondlopen", zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. De kans bestaat namelijk dat iemand een vals-negatieve test aflegt - de foutenmarge is groter bij een sneltest dan bij een klassieke PCR-test - en zo besmet deelneemt aan het festival. "Hoe kan je er dan voor zorgen dat de verspreiding van het virus beperkt blijft, dat het virus niet alle deelnemers kan treffen?"

"Er is toch wel een zekere terughoudendheid, dat merken we vooral bij de 50-plussers", zegt Eric Doggen, coördinator vrijwilligerswerking vzw Kiewit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Virus kan iedereen bereiken

Van Gucht pleit er daarom voor om opnieuw na te denken over de voorwaarden voor de organisatie van het festival. "Ik zou ervoor pleiten om met compartimenten te werken. Of om toch te vragen aan de mensen om binnen een bubbel of perimeter te blijven."

Zo kan je volgens Van Gucht veel verspreiding tegenhouden. "Als je dat niet doet, kan het virus in principe iedereen op die wei bereiken. Als mensen niet gevaccineerd zijn, kunnen ze besmet worden en het virus doorgeven. Als ze gevaccineerd zijn, kan dat ook, maar die kans is toch een heel pak kleiner." Idealiter zouden er volgens Van Gucht alleen mensen aanwezig zijn die volledig gevaccineerd zijn, maar een tussenweg met meer beperkingen kan volgens hem ook helpen om het aantal besmettingen te beperken.

Ook voorzitter van het expertencomité GEMS Erika Vlieghe kijkt met een bang hart naar het megafestival. "Het expertencomité heeft al maanden geleden hun houding kenbaar gemaakt voor het organiseren van grootschalige festivals. We denken dat dat geen goed idee is en we zijn daarover niet van gedachten veranderd. Zeker niet nu, met de stijgende cijfers."

Vrijwilligers kijken de kat uit de boom

Heel wat vrijwilligers van het Vlaamse Kruis weten nog niet of ze ook dit jaar hun steentje willen bijdragen omdat ze bang zijn voor de nieuwe varianten van het coronavirus, hoewel ze tweemaal gevaccineerd zijn:  "Er is nog heel wat onzekerheid sinds de ontwikkeling van de laatste dagen. We krijgen vaak te horen dat vrijwilligers nog even de kat uit de boom willen bekijken", zegt Dré Hollanders van het Vlaamse Kruis. 

"Het is een dubbel gevoel, want enerzijds zijn er heel wat vrijwilligers die zin hebben om aan dienstverlening te doen op evenementen en festivals, maar anderzijds is er dus die terughoudendheid omdat ook nog niet alles duidelijk is. We wachten nog op verdere richtlijnen van de overheid aanstaande vrijdag."

Er zijn heel wat vrijwilligers die zin hebben om aan dienstverlening te doen op Pukkelpop en andere festivals, maar er is de terughoudendheid omdat nog niet alles duidelijk is.

Dré Hollanders, Vlaamse Kruis

"Wij van onze kant, als organisator van die medische hulpverlening, zullen ook heel klaar en glashelder communiceren in welke omstandigheden we de vrijwilligers straks gaan inzetten, en de manier waarop we voor hun gezondheid en veiligheid zullen zorgen tijdens Pukkelpop", besluit Hollanders.

Het Vlaamse Kruis riep de festivalgangers eerder al op om zich om tijd te laten vaccineren en hun mondmasker mee te brengen naar het festival.

Buurtbewoners verdeeld

"Pukkelpop is pas over enkele weken, maar ik ben er toch bang voor. Ik had liever gehad dat het festival pas volgend jaar zou plaatsvinden. We weten nog altijd niet wat de curve gaat doen", zegt Marc, een bezorgde buurtbewoner. "We houden het al zo'n lange tijd veilig, en ik zie het niet zitten dat er nu 60.000 feestvierders hier losgelaten zullen worden." 

Ook Jean, een andere buurtbewoner, deelt zijn mening: "Ik zie niet in hoe 60.000 mensen hier risicovrij gaan passeren? Maar misschien dat dat allemaal wel heel degelijk geregeld is. Ik twijfel er niet aan dat men de nodige maatregelen zal nemen en dat Pukkelpop dan kan doorgaan", zegt hij. 

"De jeugd heeft dat nodig", vindt dan weer Cecile, een buurtbewoonster op leeftijd. "Ik had liever dat ook Rimpelrock kon doorgaan. Ik zie die gezellige drukte in augustus wel zitten, maar er zal voldoende gecontroleerd moeten worden", besluit ze. 

Vrijdag staat er opnieuw een Overlegcomité op de agenda. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het aangewezen om zo min mogelijk verder te gaan versoepelen. "We willen vooral nu weten waar de huidige stijging naartoe gaat. Wat ik absoluut niet zou willen is dat ze versoepelingen moeten terugdraaien, maar dan moet je toch opletten met de kraan nog verder open te draaien op een moment dat de cijfers aan het stijgen zijn." 

Meest gelezen