Foto van Roger Raveelmuseum

Roger Raveel zou deze week 100 jaar worden: Roger Raveelplein en Zulma De Nijspad ingehuldigd in Machelen-aan-de-Leie

Kunstschilder Roger Raveel is afgelopen weekend geëerd met een groots volksfeest in geboortedorp Machelen-aan-de-Leie. De kunstschilder zou op 15 juli 100 jaar worden. Tijdens het feest werd het Roger Raveelplein officieel ingehuldigd. Zijn vrouw Zulma, die in 2009 overleed, kreeg als eerbetoon het Zulma De Nijspad.

Op de Vlaamse Feestdag gisteren was er feest in het dorp Machelen-aan-de-Leie bij Zulte. Het volksfeest werd georganiseerd door Feest en Cultuur Machelen en was een eerbetoon aan overleden kunstschilder Roger Raveel die in 1921 is geboren in het dorp. Hij stierf op 30 januari 2013 in Deinze. 

Roger Raveelmuseum, Roger Raveelplein en Zulma De Nijspad

In 1999 opende het Roger Raveelmuseum in zijn geboortedorp. Het museum toont doorheen het hele jaar continu werken van de kunstschilder. De afgelopen maanden zijn er schilderijen en tekeningen van Raveel uit eind jaren 50 tot eind jaren 70 tentoongesteld. Daar zijn in juli werken uit zijn vroegere periode bijgekomen.

Het openen van het Roger Raveelmuseum was op zich een heel groot eerbetoon. En na zijn dood zijn er nog verschillende hommages geweest voor de kunstenaar in de vorm van tentoonstellingen en herdenkingen. Het bestaande Leieplein aan de kerk van Machelen is nu officieel omgedoopt tot het Roger Raveelplein. Het Zulma De Nijspad, Zulma was zijn eerste echtgenote en zijn muze, is een pad dat naast het museum loopt.

Lees verder onder de foto.

Machelen-aan-de-Leie

Dat de kunstschilder zoveel eer krijgt in het dorp is niet te verwonderen. Hij zag het levenslicht op 15 juli 1921 in het kleine Machelen-aan-de-Leie. Hij volgde op heel jonge leeftijd tekenlessen aan de academie van Deinze. Later studeerde hij verder aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij werd in zijn carrière gekend, ook internationaal, omwille van kleurrijke schilderijen die een evenwicht zochten tussen het abstracte en het figuratieve. Het gebruik van spiegels en primaire kleuren typeerden hem.

Naast de tentoonstellingen in het Roger Raveelmuseum, is er ook nog de retrospectieve in de Bozar in Brussel, nog tot 21 juli. In de keldergangen van het kasteel van Beervelde kan je unieke muurschilderingen uit de jaren 60 bekijken. Op 15 juli, op Raveel zijn geboortedag dus, zal een grote veiling van 74 werken van de kunstschilder, georganiseerd worden door veilinghuis Vavato.

Het volksfeest afgelopen weekend werd georganiseerd door Feest en Cultuur Machelen.

Meest gelezen