Foto: Rob Stevens (KU Leuven)

Reeks schilderijtjes van wenende kinderen verkocht, opbrengst gaat naar onderzoek tegen depressie  

Filip Raes, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, heeft zijn verzameling schilderijen van wenende kinderen verkocht. De opbrengst, 550 euro, gaat naar onderzoek tegen depressie. De schilderijtjes hangen binnenkort aan de muur van een café in Middelkerke.

Filip Raes is hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. Voor een kunstproject rond depressie deed hij ooit een oproep naar portretjes van wenende kinderen. In heel wat Vlaamse huiskamers hangen de kitscherige schilderijtjes, maar volgens de legende brengen de portretjes ongeluk. Eén van de legendes komt uit het Verenigd Koninkrijk. Brandweerlui zagen wanneer ze een brand in een huis gingen blussen dikwijls zo'n schilderijtje en het was, ondanks de brand, onbeschadigd. Anderen zeggen dat het gaat om weeskinderen uit een weeshuis dat is afgebrand. Ook in het huis van Frank en Simonneke in de serie Thuis hing zo’n schilderij. Je zou de vloek kunnen keren door meerdere schilderijtjes samen te brengen.

Goed doel

Filip Raes heeft in totaal zo'n veertig schilderijtjes. Toen hij ze inzamelde beloofde hij om ze nadien te veilen voor een goed doel. De 550 euro gaat nu naar het onderzoek naar depressie: “Sommige mensen zijn vatbaarder voor depressie dan anderen. Met die kennis zoeken we hoe we ze beter kunnen helpen. Daarvoor kan je nooit genoeg geld hebben. Het geld gaat dus naar dat onderzoek.”

De koper van de schilderijen is een café-eigenaar uit Middelkerke: “De portretjes deden hem denken aan zijn grootouders waar ook zo’n portret aan de muur hing. Hij zal ze in zijn zaak hangen. Ik ben de verzameling begonnen omdat er zo’n portretje aan de muur hing in een appartement waar ik als kind logeerde in Middelkerke. Zo is de cirkel rond”, aldus Filip.     

Meest gelezen