MooiMakers

Sint-Niklaas evalueert camera's die sluikstorters betrappen: "Vaak buurtbewoners op slippers en in nachtjapon"

De stad Sint-Niklaas heeft het afgelopen half jaar meer dan 10 sluikstorters kunnen betrappen met camera's die daar speciaal voor werden opgehangen. Schepen voor Mobiliteit, Carl Hanssens (N-VA), vindt dat de camera's hun doel niet missen: "We zien dat het vaak gaat over buurtbewoners, maar we willen nu ook onderzoek doen om te achterhalen waarom ze daar hun vuil dumpen."

Sinds zes maand staan er in Sint-Niklaas twee verplaatsbare camera's op plaatsen met veel sluikstort. "We hebben vastgesteld dat aan openbare vuilbakken niet 1 of 2 sluikstorters hun vuil dumpen, maar dat daar een 10-tal sluikstorters aan het werk zijn. Het is goed dat we die sluikstorters nu kunnen vatten door camerabeelden", vertelt schepen voor Mobiliteit, Carl Hanssens (N-VA).

Vooral buurtbewoners

"De analyse van de camerabeelden en het doorzoeken van het vuilnis is zeer arbeidsintensief", zegt de schepen daarover. "Al kunnen we zeggen dat de camera's lonen en ze zeker nog verder gebruikt zullen worden."

De camera's zijn er niet alleen om mensen te betrappen, maar ook om te onderzoeken wie vervuilt en waarom er gestort wordt. "We zien dat het vooral gaat over buurtbewoners. Die mensen komen vaak zelfs in nachtjapon en op hun slippers, met een zakje in de hand. Op basis van die beelden gaan we nu een buurtonderzoek doen", zegt Hanssens. 

Meest gelezen