Beeld UGent

Sneller medicijnen maken kan in nieuw testcentrum van UGent: "We willen de beste van Europa worden"

De Gentse universiteit wil met een nieuw testcentrum in Zwijnaarde dé regio worden waar Europa naar kijkt als het gaat over de productie van geneesmiddelen. In het centrum komt onder meer een laboratorium met de nieuwste technologie. Op die manier wordt het mogelijk om sneller geneesmiddelen te maken. "We moeten meer medicijnen op maat maken", zegt onderzoeker Wouter De Soete.

De Universiteit Gent gaat een nieuw testcentrum bouwen voor de farmacie. In het testcentrum komt onder meer een laboratorium met de nieuwste technologie waarmee een hele reeks experimenten tegelijk kunnen uitgevoerd worden  De universiteit wil daarmee de stad bij uitstek worden in Europa als het gaat over de industriële productie van geneesmiddelen. “Op dat vlak hinken we een beetje achterop”, vertelt onderzoeker Wouter De Soete.

We moeten durven innoveren, dat betekent: sneller, veiliger en goedkoper

Wouter De Soete, onderzoeker aan Universiteit Gent

Nochtans staat Vlaanderen wel aan de top als het gaat over de ontwikkeling van medicijnen. "Als we geneesmiddelen produceren, grijpen we nog te vaak terug naar oude technologie, zoals grote tanken en reactoren. Het is tijd dat we onze goede kennis over ontwikkeling gaan koppelen aan innovatieve technologie. Dat betekent: sneller, veiliger en goedkoper produceren."

Medicijnen op maat

"We gaan steeds meer naar gepersonaliseerde geneeskunde. Denk dan bijvoorbeeld aan immunotherapie. We willen werken op maat van de patiënt, en dan kunnen we niet meer verder met de logge en oubollige apparatuur die vandaag beschikbaar is. Je kan dat een beetje vergelijken met de auto-industrie waar ze wagens maken naar de noden van de klant. Die mindset moeten we ook hebben in de farmaceutische industrie."

In het testcentrum komt ook een laboratorium met de nieuwste technologie waarmee een hele reeks experimenten tegelijk kunnen uitgevoerd worden. Het testlabo krijgt daarvoor geld van de Vlaamse overheid. Het gebouw zelf komt op de terreinen van het wetenschapspark in Zwijnaarde. Daar zal het ook samenwerken met gespecialiseerde bedrijven. In 2024 zou het testlabo met bijhorende kantoren er moeten staan.

Meest gelezen