(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Een sneltest laten afnemen bij de apotheker: hoe werkt dat en kan ik met het resultaat zorgeloos op reis gaan?

Vanaf vandaag kan iedereen in een kwart van de Belgische apotheken (zo'n duizend apotheken) terecht voor een snelle antigeentest, kortweg sneltest. De opgeleide apothekers voeren de sneltest uit in hun zaak en registreren het testresultaat dat na een kwartier bekend is. Hoe werkt de sneltest? Hoe duur is hij? En waar kan je het resultaat voor gebruiken? Een antwoord op de meest gestelde vragen over een sneltest.

Wat is een snelle antigeentest of sneltest?

Bij een antigeentest krijg je een wattenstaafje diep in je neus of keel, net als bij een PCR-test. Er wordt gezocht naar sporen van het virus, van COVID-19. Het grote verschil is wat daarna gebeurt. Bij een klassieke  PCR-test gebeurt de analyse altijd in een laboratorium, bij een antigeentest niét.

Je kan het resultaat meteen aflezen, vaak al binnen een kwartier. Antigeentests worden daarom ook wel "sneltests" genoemd. Ze zijn goedkoper en sneller, maar minder gevoelig dan PCR-tests.

Hoe accuraat is een sneltest?

Een positief resultaat betekent dat je een actieve infectie hebt. De kans is klein dat het gaat om een infectie uit het verleden die toch nog wordt opgepikt, wat bij een PCR-test wel vaak gebeurt.

Een negatief resultaat betekent dat je waarschijnlijk geen actieve infectie hebt. Het kan echter gebeuren dat je negatief test, maar toch besmet bent.  Dat kan vooral gebeuren wanneer je nog niet lang besmet bent.

Antigeentests zijn minder goed dan PCR-tests in het oppikken van prille infecties. Maar zogenoemde superverspreiders zullen wel opgespoord kunnen worden, alsook besmette mensen mét symptomen. Voor mensen zónder symptomen is het wetenschappelijke bewijs van een sneltest iets minder duidelijk.

Net omdat de testen geen 100 procent garantie geven, zal je je best nog houden aan veiligheidsmaatregelen, zoals afstand houden en mondmaskers dragen. 

VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters test de sneltest uit:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Kan ik met een sneltest reizen?

Ja, dat kan, legt Koen Straetmans van de Algemene Pharmaceutische Bond uit. Let op: niet elk land in Europa aanvaardt het resultaat van de sneltest. Alle landen binnen Europa hebben wél de standaard van de PCR-tests aanvaard. Vaak keuren zuiderse landen de sneltests goed. 

Lucca en zijn zus willen daags nadien naar het buitenland vertrekken, ze hebben dus snel een negatieve test nodig. Een telefoontje naar de apotheek bleek voldoende:

Videospeler inladen...


Het resultaat van de sneltest krijg je (maximum) 4 uur later op je officiële CovidSafeBE-app binnen. "Je kan eigenlijk meteen op vakantie vertrekken", geeft Straetmans het voordeel mee. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is dat je naar de apotheek trekt als je al covidsymptomen vertoont. "Dan ga je naar je huisarts of naar een testcentrum."  

Wie positief test in de apotheek wordt meteen doorverwezen naar de huisarts, vervolgens wordt ook de contactopsporing gestart. De huisarts zal meestal nog een PCR-test afnemen om de diagnose te bevestigen.  

Herbeluister hier het volledige gesprek met Koen Straetmans van de Algemene Pharmaceutische Bond in "De ochtend" op Radio 1:

Hoe duur is een sneltest?

Naast de twee gratis PCR-testen die onze overheid deze zomer aanbiedt, is een sneltest bij de apotheek betalend. De tarieven liggen tussen de 25 en 30 euro. 

Vanaf 1 juli geldt er ook een maximumprijs voor coronatesten, want de prijs kon in het verleden hoog oplopen. Voor de PCR-test en de afname zal de maximumprijs 55 euro zijn, voor de snelle antigeentest zal de maximumprijs 120 euro zijn.

Een zelftest die je bij de apotheek kan kopen en die je zelf (zonder arts of daartoe opgeleide medewerker) kan afnemen, kost ongeveer 7 à 8 euro. Voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming via de ziekteverzekering worden zelftests terugbetaald. Let op: een zelftest wordt niet aanvaard als coronacertificaat. 

Meest gelezen