Radio 2

Stormmuren beschermen Oostende tegen overstromingen: "Kust beschermen tegen stormvloeden blijft topprioriteit"

De Vlaamse overheid liet op de dijk in Oostende muren bouwen die overslaand water bij stormen moeten tegenhouden. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD): "Er was hier nog een zwakke schakel in de kustbescherming. Daarom zijn er nu mobiele en vaste stormmuren. We willen iedereen aan de kust beschermen tegen zware stormvloeden."

Tussen de bestaande stormmuren op het Zeeheldenplein en de Visserskaai bouwde het Vlaamse overheidsagentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) een nieuw stukje vaste stormmuur. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is blij met de realisatie van de stormmuren in het centrum van Oostende. "Om onze kust te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel en om in te spelen op de klimaatveranderingen wordt fors geïnvesteerd in de veiligheid van onze stad. Recente stormen zoals Odette en Chiara bewijzen de noodzaak hiervan."

(Lees verder onder de foto van de stormmuren)

Naast de vaste stormmuur is ook in alles voorzien om een mobiele muur te kunnen opstellen in geval van storm. In normale omstandigheden is van die mobiele stormmuur weinig te zien. Peter van Besien van MDK: "Wanneer een felle storm zich aankondigt, zal de brandweer die muur opstellen. Daarvoor zijn er ankerpunten in de bodem van de zeedijk gemaakt. Daarop wordt de mobiele stormmuur gemonteerd. Na de storm neemt de brandweer weer alles weg."

Peter Van Besien van MDK "Zeg nooit nooit maar Oostende is nu toch beter beschermd tegen overstromingen."

Meest gelezen