Christophe Vandercam / Photo News

Na wateroverlast krijgen de Belgen vijf dagen respijt voor belastingaangifte via Tax-on-web

De deadline om een belastingaangifte moet indienen via Tax-on-web is verschoven van vannacht om middernacht naar 20 juli. Door de wateroverlast hebben veel mensen problemen met elektriciteit en internet. Daarom is de deadline uitgesteld. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vraagt alvast om niet te wachten tot enkele minuten voor de deadline: Tax-on-web bleek in het verleden al op zulke momenten overbelast.

De FOD Financiën heeft beslist om de deadline voor het indienen van belastingaangiftes uit te stellen met vijf dagen. De overheidsdienst kreeg veel vragen van mensen die vandaag technische problemen hadden met hun elektriciteit door de wateroverlast. Alle Belgen krijgen tot 20 juli middernacht de tijd om hun belastingaangifte in te dienen.

De deadline veroorzaakt altijd een piek aan gebruikers. Volgens de laatste cijfers van eergisteren hadden al 1.376.899 burgers hun aangifte via Tax-on-web ingediend. Vorig jaar klokte Tax-on-web af op zo'n 1,6 miljoen aangiften. Dat betekent dat de website (rekenend vanaf eergisteren) nog 200.000 aanvragen moest binnenkrijgen. Ook 197.839 mandatarissen (boekhouders en/of fiscalisten) dienden volgens de laatste cijfers van eergisteren al een aangifte in, maar zij hebben nog tijd tot 21 oktober om de aangiften van hun cliënten in te dienen. 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vraagt om niet te wachten tot enkele minuten voor de deadline. In het verleden is het vaker gebeurd dat Tax-on-web een tijdlang moeilijk bereikbaar was doordat het systeem overbelast was.

Wie een laattijdige aangifte indient, riskeert een administratieve boete. Die varieert van 50 tot 1.250 euro. Laatkomers riskeren ook een belastingverhoging van 10 tot 200 procent.

Hulp

De aangifte volledig zelf invullen, is niet voor iedereen even eenvoudig. De voorbije twee jaar kon je - door de coronapandemie - alleen op telefonische hulp rekenen.  Die hulp is nu trouwens afgelopen. Maar Van Peteghem verzekert dat er volgend jaar opnieuw fysieke hulp zal zijn."Het is de bedoeling om volgend jaar opnieuw zitdagen te organiseren zoals we die kenden vóór de coronacrisis, in tal van openbare gebouwen in onze steden en gemeenten."

Meest gelezen