Radio 2

Weduwe van kunstenaar Roger Raveel is blij met elektrische overzetboot: "Roger zette zich altijd voor het milieu in"

De nieuwe overzetboot in Oostende is, net als de 2 andere bootjes, versierd met kunstwerken van Roger Raveel. Zijn weduwe Marleen is blij met dat eerbetoon: "De nieuwe boot is milieuvriendelijk want hij vaart op elektriciteit. Dat zou Roger fijn gevonden hebben. Hij zette zich  altijd al in voor het milieu. Had hij nog geleefd, dan reed hij nu zeker met een elektrische auto."

De elektrische veerboot 'Raveel Ontmoet Ensor' voer vandaag voor het eerst uit met passagiers. Net als de andere overzetbootjes in Oostende en Nieuwpoort, is de nieuwe boot versierd met kunstwerken van Roger Raveel. "Het is opnieuw een mooie ode aan de meester, die binnenkort 100 jaar oud zou geworden zijn", zegt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Er werd gekozen om de gekende schetstekening van Raveel die ook op de andere boten te zien is, hier opnieuw aan te brengen. Wat wel nieuw is, is het extra werk dat werd aangebracht op de spiegel van het vaartuig. Het verwijst naar de ontmoeting van Roger Raveel met James Ensor, kort na WO II."

Radio 2

Marleen Raveel , de weduwe van de kunstenaar, was bij de eerste vaart van de veerboot met passagiers. Ze zegt dat Raveel graag vertelde over die ontmoeting met James Ensor. "Als jonge man was hij op vakantie aan zee. Met een vriend trok hij zijn stoute schoenen aan en trokken ze naar het huis van Ensor in Oostende. Diens knecht wees hen terecht. Ze mochten niet over "meneer" Ensor spreken, maar ze moesten "meester" Ensor zeggen. Maar daarna werd het een aangenaam gesprek."

Meest gelezen