Videospeler inladen...

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) juicht verplichte vaccinatie in zorg toe: "Kan zoals hepatitis B in wet welzijn op werk"

België moet het voorbeeld van Frankrijk en Griekenland volgen en de vaccinatie tegen het coronavirus voor werknemers uit zorgsector verplichten. Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro is al langer vragende partij voor verplichte vaccinatie. "Er bestaan vandaag verplichte vaccinaties voor hepatitis B in de wet welzijn op het werk. Dat zou ook moeten gebeuren voor de vaccinatie tegen het coronavirus", reageert Cloet.

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro heeft herhaald dat ze enorm voorstander is van de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel in ons land. "Wij zijn al langer vragende partij voor een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel.  Ik denk dat dat weinig discussie behoeft."

Volgens Cloet kan het zorgpersoneel zelf het virus overdragen en met de vaccinatie kunnen ze zichzelf beschermen, maar ook de kwetsbare mensen waarmee ze dagelijks werken. "Zo kunnen ze de continuïteit van de zorg beter garanderen. Voor ons staat het als een paal boven water, er moet een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel komen."

Videospeler inladen...

Er bestaan vandaag  verplichte vaccinaties voor bijvoorbeeld hepatitis B

Volgens Cloet hoeft een verplichte vaccinatie geen aantasting van de persoonlijke integriteit en privacy te zijn. “Er bestaan vandaag  verplichte vaccinaties voor bijvoorbeeld hepatitis B. Dat is ingeschreven in de wet welzijn op het werk. Dat wil zeggen dat vakbonden en werkgevers moeten afspreken dat ze er voor zijn. Dan geven ze een advies aan de ministers van Werk en van Volksgezondheid en dan kan dat in een wettekst gegoten worden en kan het parlement daarover beslissen. Ik denk dat het belangrijk is hier niet te talmen en voor het zomerreces op 21 juli dit dossier met hoogdringendheid aan te pakken."

Margot Cloet wil dat de verschillende regeringen van het land komende vrijdag op het Overlegcomité de verplichte vaccinatie op tafel moeten brengen. "We moeten eerst blijven sensibiliseren. Om vaccinatie te verplichten, moeten we praten met de vakbonden. Finaal moet dat in een wet landen. We roepen de Belgische overheden op om niet langer te talmen en geen tijd te verliezen. Ze kunnen eventueel vrijdag op het Overlegcomité beslissen om daarmee verder te gaan."

"Ik denk dat het niet haalbaar is voor het zomerreces. Ik denk dat we de zomer moeten gebruiken om volop te sensibiliseren en mensen de kans te geven om zich nog te laten vaccineren. Ik zou de debatten nu al willen opstarten met de vakbonden en de werkgevers, zodat bij de opening van het schooljaar kan begonnen worden met de verplichte vaccinatie", besluit Cloet.

Minister Vandenbroucke pleit voor sensibiliseren

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toonde zich vorige week geen grote voorstander van een verplichte vaccinatie. Als je het personeel in de zorgsector zou willen verplichten om een vaccin te nemen, dan ben je maanden zoet om dat in wetten te gieten, klonk het in "Terzake".

"Het is een meer dan ernstig probleem dat er in sommige woonzorgcentra nauwelijks de helft van het personeel is gevaccineerd. Ik vind dat die cijfers moeten gepubliceerd worden", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vorige week in "Terzake".

Een verplichte vaccinatie is niet de oplossing om het personeel gevaccineerd te krijgen. "Eer je zo ver bent, ben je maanden verder. Als je een ziekenhuis hebt waar 98 procent van het personeel is ingeënt, ga je dan processen starten omwille van die twee procent. Ik denk het niet. Je moet overal zo een cijfers hebben. Ik denk dat in een instelling waar maar 65 procent van het personeel gevaccineerd is, dat daar actie nodig is.

Volgens de minister zijn er verschillende methoden om druk uit te oefenen om personeel uit de zorgsector gevaccineerd te krijgen. "Ik vind om te beginnen dat de cijfers moeten worden gepubliceerd. Het punt is niet dat je in een ziekenhuis of rusthuis waar je aan 98 procent zit naar honderd moet gaan. Het punt is dat je overal naar 90 procent moet gaan. Daar moet actie rond gevoerd worden", besluit Vandenbroucke.

"Hoeveel personeelsleden in woonzorgcentra en ziekenhuizen gevaccineerd zijn, ik vind dat de cijfers moeten worden gepubliceerd", zegt minister Vandenbroucke in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen