AFP or licensors

Zeldzaam protest in Cuba tegen prijsstijgingen en voedseltekort: "We hebben er genoeg van"

Duizenden Cubanen hebben betoogd in de hoofdstad Havana en in andere steden. Ze uitten hun frustratie over de prijsstijgingen en voedseltekorten en vinden dat de communistische regering in gebreke blijft. De Amerikaanse regering steunt het protest. Cuba zelf spreekt van provocatie. Het gaat om het grootste protest in decennia.

Betogingen zijn zeldzaam in het communistische Cuba, want protest tegen het regime is er verboden. Maar gisteren trokken duizenden mensen de straat op in de hoofdstad Havana en in andere gemeenten. Ze protesteerden tegen de stijgende prijzen en het tekort aan voedsel en medicijnen, waarvoor ze de regering verantwoordelijk achten. Ze eisten dat president Miguel Díaz-Canel zou aftreden.

Cuba gaat door een zware economische crisis en het toerisme heeft erg te lijden onder de coronacrisis en onder Amerikaanse sancties. Ook andere buitenlandse inkomsten zijn gedaald en daardoor zijn brandstof en voedsel schaars geworden. De Cubaanse economie kromp vorig jaar met meer dan 10 procent. Stroomonderbrekingen komen steeds vaker voor.

Ook de coronacrisis zelf baart zorgen. Het aantal besmettingen stijgt. Zaterdag waren er 6.900 nieuwe besmettingen, een record, en ook 47 overlijdens. Cuba heeft zelf verschillende vaccins ontwikkeld, maar nog maar 1,7 miljoen van de 11,2 miljoen inwoners zijn ingeënt. En er zijn te weinig geneesmiddelen voorhanden. 

Vooral jonge Cubanen schreeuwen op straat hun frustratie uit. Maar het water staat jongeren én ouderen aan de lippen:

Videospeler inladen...

Regering wil "de revolutie verdedigen"

De betogers riepen slogans als "vrijheid", "genoeg" en "verenig jullie". Tussen hen reed een motorrijder met een Amerikaanse vlag, maar die werd al snel afgenomen. De politie liet aanvankelijk begaan, maar de overheid liet wel het internet afsluiten, zodat foto's van de betoging niet konden worden verspreid. Toen enkele betogers met stenen begonnen te gooien naar de politie, greep die in met traangas en werd een twintigtal betogers opgepakt. 

De Cubaanse regering reageerde achteraf met berichten op twitter. Viceminister van Buitenlandse Zaken Gerardo Peñalver schreef: "We zullen de Cubaanse revolutie verdedigen ten koste van alles". President Díaz-Canel verscheen op televisie om zijn aanhangers op te roepen om tegenbetogingen te houden. Op sociale media werden ook video's gedeeld van communistische tegenbetogers die zwaaiden met Cubaanse vlaggen en die "Ik ben Fidel (Castro, de voormalige Cubaanse leider, red.)" riepen. 

Aanhangers van het regime hielden tegenbetogingen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Vrijheid van meningsuiting

De Amerikaanse regering had eerder al de Cubaanse regering gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten. De  nationale veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, tweette dat de Verenigde Staten de vrijheid van meningsuiting en van vereniging steunen.  

President Díaz-Canel zelf zei dat veel betogers eerlijk waren, maar dat ze werden gemanipuleerd door socialemediacampagnes van de Verenigde Staten en door "huurlingen" in Cuba zelf. Hij herhaalde dat vandaag nog eens tijdens een persconferentie. 

Volgens Díaz-Canel voeren de Verenigde Staten "een beleid van economische verstikking om sociale onrust uit te lokken" op Cuba. Maar Cuba zal de problemen als gevolg van de Amerikaanse sancties aanpakken en overwinnen, voegde hij eraan toe.

Meest gelezen