Zuidfoor in Brussel gaat dit jaar wél door: "Eerste grote kermis sinds november 2019"

Zaterdag 17 juli start de Zuidfoor. De grote jaarlijkse kermis op de Zuidlaan in Brussel werd vorig jaar op het allerlaatste moment afgelast, maar dit jaar gaat de kermis wel door. "Het is eerste de grote kermis sinds november 2019. Onze zakken zijn leeg."

Op dit moment wordt er hard gewerkt op de Zuidlaan in Brussel. Voor de 140ste keer start er zaterdag de Zuidfoor. De grote Brusselse kermis blijft staan tot 22 augustus. Normaal gezien zou het vorig jaar al de 140ste editie zijn geweest, maar toen werd last minute beslist dat die toch niet mocht doorgaan. Dit jaar staat een afgelasting niet op het programma, vertelt Brussels schepen van Economische Zaken, Fabian Maingain, (DéFI). "We hebben geen indicatie van de federale regering dat de huidige regels zouden veranderen, dus we zijn zeker dat de Zuidfoor zal kunnen doorgaan. Natuurlijk zijn er veiligheidsmaatregelen: mondmaskers zijn verplicht, er is een circulatieplan voor de bezoekers en bij de ingang staat alcoholgel."

Sommige foorkramers hebben al geen kermis meer gedaan sinds eind 2019.

Dimitri Delforge van de Beroepsfederatie voor kermisexploitanten

Ook Dimitri Delforge van de Beroepsfederatie van kermisexploitanten is er zeker van de Zuidfoor doorgaat. "Vorig jaar waren er geen vaccinaties, nu wel. Ok, er zijn meer besmettingen dan een paar weken geleden, maar de ziekenhuisopnames zijn bijlange niet zo hoog als vorig jaar. Ik zie er dus geen probleem in om de kermis dit jaar te laten doorgaan." Volgens Delforge is het broodnodig dat de kermis doorgaat. "Sommige foorkramers hebben al geen kermis meer gedaan sinds eind 2019. Dit is de eerste grote kermis in België sinds die in Luik in november 2019. Onze zakken zijn leeg."

Foorkramer Kurt Delforge

Financiële kater

Veel foorkramers snakken naar de Zuidfoor. Ook de gekende foorkramersfamilie Dotremont is klaar voor de opening op zaterdag. "We hebben bijna een jaar niks gedaan. Grote kermissen gingen niet door. We hopen van harte dat corona dit jaar geen roet in het eten gooit. Maar als mensen veilig naar een attractiepark als Walibi kunnen gaan, moet een kermis ook kunnen. We hanteren hetzelfde veiligheidsprotocol als een pretpark. Bovendien heeft onze sector een groot verlies geleden, het zal jaren duren om dat gat te dichten. We verwachten nog veel faillisementen in de sector." 

Hoe zeer de foorkramers ook willen dat de Zuidfoor opengaat, toch is er ook angst voor nieuwe maatregelen. Kurt Delforge, verkoper van frieten en oliebollen en uitbater van de grote glijbaan La Suisse, probeert positief te blijven. "Ik ben er klaar voor, maar ik heb wel schrik voor corona. Ik ben van vorige week dinsdag bezig met opbouwen en alles te controleren. Ik ben dus helemaal klaar voor de opening op 17 juli en ga ervan uit dat alles in orde komt." Ook Jonathan, de uitbater van de Polyp, is vastberaden. "Vorig jaar heb ik enkel kunnen opbouwen en daarna kunnen afbreken. Dit jaar ben ik van plan te blijven staan."

Meest gelezen