verz. Stadsarchief Aalst, schenking Henninck

Allereerste carnavalshit Aalst leeft verder als voetbalhymne: "Gemaakt op verdwenen orgel"

De allereerste opgenomen carnavalshit in Aalst, uit 1957, leeft nog altijd voort in de stad als supportslied van voetbalclub Eendracht Aalst. Dat blijkt uit onderzoek van Radio 2 in het kader van een verloren gewaand orgel uit de vorige eeuw. 

In 1957 werd Don Marco Prins Carnaval in Aalst. Het was een schuilnaam voor de jonge Marcel Henninck, toen was het nog gebruikelijk dat prinsen niet hun echte naam gebruikten. Naar aanleiding van de verkiezing tot prins werd voor het eerst in de geschiedenis van Aalst Carnaval een liedje uitgebracht dat overal en altijd afgespeeld kon worden, op elpee.  

lees verder onder de foto)

Prins Carnaval 1957, Don Marco, in de feestkoets (de uiterst linkse passagier)
verz. Stadsarchief Aalst, schenking Henninck

Het liedje kreeg de weinig originele titel "Prins Karnaval" en werd gecomponeerd voor een dansorgel dat sinds 1928 in café De Zwarte Kat stond, op de Grote Markt van Aalst. De opnames werden op plaat geperst en  vanaf 1957 kon het liedje overal gedraaid worden. De naam van de elpee waar het nummer op terechtkwam, verwijst naar het intussen verdwenen orgel: "L'Orgue Du Chat Noir D'Alost – Valses Célèbres / Marches Célèbres Vol. 1".

Beluister hier het fragment van het orgelnummer of lees eronder verder: 

Het oude liedje uit 1957 doet nu nog altijd mogelijk een belletje rinkelen in Aalst, zeker bij sportliefhebbers, want de klassieke orgelmuziek diende als basis voor het supporterslied van"Eendracht Aalst". Het was kandidaat-Prins Carnaval Johny De Mol die het voor het eerst uitbracht in 1972 als "Iendracht Veroit". Het nummer is echter bekend bij het grote publiek in de versie van Keizer Kamiel Sergant uit 1991. De melodie is onmiskenbaar dezelfde als die van het liedje uit 1957. Zo leeft de oudste carnavalshit nu nog altijd verder. 

Beluister het fragment van "Iendracht Veroit" en ontdek de gelijkenis:

Meest gelezen