Antwerpse brandweer rukt uit voor brand in kathedraal, maar loos alarm: "Stofwolken slijpschijf voor vlammen aangezien"

De brandweer van Antwerpen kreeg vanochtend rond half negen een oproep binnen met de melding dat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in brand stond. Ze rukte daarop massaal uit maar bij aankomst bleek het om loos alarm te gaan. De beller had de stofwolken die vrij waren gekomen tijdens slijpwerken aan de kathedraal, verkeerdelijk voor rookpluimen aangezien.

Het doet denken aan het verhaal van de Maneblussers en hoe die stadslegende de Mechelenaars hun bijnaam gaf. Een dronken Mechelaar die in de nacht van 27 op 28 januari 1687 bij het verlaten van het café, de gloed van de maan op de ramen van de kathedraal weerspiegeld ziet - het lijkt alsof de Sint-Romboutskathedraal in vuur en vlam staat - en zijn stadsgenoten in paniek wakker maakt om de brand te blussen. Sinds die dag - wil de legende - worden de Mechelaars ook wel spottend Maneblussers genoemd.

Deze keer ging het niet om de gloed van de maan, die even verstopt zat achter de wolken, maar om stofwolken die waren vrijgekomen bij slijpwerken aan de kathedraal, de Antwerpse deze keer. De brandweer rukte uit voorzorg met meerdere brandweerwagens uit maar er bleek dus helemaal geen brand te zijn. De beller had de stofwolken die vrij waren gekomen bij renovatiewerken met een slijpschijf verkeerderlijk als rookpluimen gezien.

Meest gelezen