BELGA/WAEM

Bedrijveneiland in Zwijnaarde zaait hennep om terrein duurzaam te maken: "Nadien maken we er bouwmaterialen van"

Op de nieuwe Gentse bedrijvensite in Zwijnaarde wordt vandaag hennep gezaaid om de inrichting van het nieuwe terrein zo duurzaam mogelijk te maken. Met de milieuvriendelijke plant hopen ze dat de site beter bestand is tegen mogelijke kwaaltjes. "Door het gebruik van hennep zal er minder erosie zijn en zal er minder stof opwaaien", zegt onderzoekster Béatrice De Vos van UGent.

In Gent wordt vandaag industriële hennep gezaaid op het bedrijventerrein Eiland in Zwijnaarde. Dat bedrijventerrein is zo'n 35 hectare groot en in volle ontwikkeling. Vooral bedrijven die gespecialiseerd zijn in kenniseconomie en logistiek transport zullen er komen. Bij de inrichting voor de nog braakliggende terreinen wordt nu uitdrukkelijk gekozen voor duurzaamheid. 

Door hennep is er minder erosie en zal er minder stof opwaaien

Béatrice De Vos, onderzoekster aan Universiteit Gent

Industriele hennep is een milieuvriendelijke plant. Door de hennep in te zaaien wordt de kern van de stengel gebruikt voor isolatie. "Op die manier krijgen we een heel duurzaam geheel", vertelt onderzoekster Béatrice De Vos van Universiteit Gent. "De planten worden op de site geteeld. Dat heeft als functie dat er geen erosie is en dat er minder stof zal opwaaien."

(Lees verder onder de foto)

Foto Stad Gent

De teelt van de hennepplanten zou niet lang op zich laten wachten. "Hennep groeit heel snel", zegt De Vos. "Dat duurt dan ongeveer 3 maanden. Daarnaast heeft het ook heel weinig meststoffen nodig."

Bouwmaterialen van hennep

Al zijn dat niet de enige goede effecten die voortvloeien uit het gebruik van hennep. "Er zal ondertussen ook geen onkruid meer groeien, want hennep is daar zeer bestendig tegen. Het heeft trouwens geen behoefte aan pesticides. En achteraf kan er ook duurzaam bouwmateriaal geproduceerd worden van de teelt. Die zal dienen als isolatie voor de gebouwen daar."

kasto80

Meest gelezen