Begrotingstekort wordt nog groter, ondanks economisch herstel: gat van bijna 38 miljard

Ondanks de sterkere economische groei dreigt het Belgische begrotingstekort 5 miljard euro groter uit te vallen dan initieel geraamd. Dat blijkt uit het jongste rapport van het monitoringcomité, dat de begroting in de gaten houdt.

Misschien eerst het goede nieuws: er is sinds dit jaar echt wel sprake van economisch herstel. Daardoor zijn er meer belastinginkomsten en kunnen er weer financiële dividenden worden uitgekeerd.

Maar desondanks is het tekort van ons land nog groter geworden. Bij de begrotingsopmaak in oktober vorig jaar ging de federale regering uit van een gezamenlijk Belgisch tekort van 32,8 miljard euro of 6,8 procent van het bruto binnenlands product in 2021.

Maar die berekeningen dateren van vóór de tweede coronagolf. Het monitoringcomité ging in februari al uit van een verslechtering met 3 miljard en dat is vijf maanden later opgelopen tot 5 miljard. 

Dat brengt het voorlopig tekort op 37,8 miljard euro ofwel 7,8 procent van het bbp voor alle overheden samen. Sinds de vorige meting zijn het vooral de uitgaven van de deelstaten die ontsporen. De schuldgraad van ons land zou daardoor tegen 2026 oplopen tot 121,8 procent.

Selectief in coronasteun

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) vindt daarom dat we, nu de economie weer op dreef komt, niet automatisch alle maatregelen nog kunnen verlengen. "We moeten ervoor zorgen dat die maatregelen tijdelijk zijn. En ik denk dat we, zeker door die sterke vaccinatiecampagne, naar een postcoronatijdperk gaan. Daardoor zullen die maatregelen niet overal meer nodig zijn", zo zegt ze in "De ochtend" op Radio 1:

Toch laat ze de deur open voor uitzonderingen, zeker als er een vierde golf zou opflakkeren en bepaalde sectoren toch nog langer moeten sluiten. "Maar we zullen niet meer altijd het hele pakket verlengen, zoals de vorige keren. We moeten ervoor zorgen dat die crisisuitgaven niet blijven plakken, zoals in het verleden te vaak gebeurd is."

Verder saneren?

Maar hoe er verder gesaneerd zal worden, dat wordt nog het voorwerp van heel wat politieke discussie. De regering heeft voor dit jaar al de besparingen, goed voor 0,2 procent, vastgelegd. "Ook willen de activiteitsgraad optrekken", zegt De Bleeker, "zodat we minder uitgaven aan uitkeringen hebben en meer inkomsten. Ook op vlak van vergrijzing moeten we de nodige maatregelen nemen."

Nieuwe belastingen zijn niet aan de orde, zegt ze. "België heeft al een enorm hoge belastingdruk. Als we daaraan zouden beginnen, zouden we dat vertrouwen van consumenten en ondernemers de kop indrukken."

Vanaf de derde week van september zou het begrotingsconclaaf van start gaan. In de loop van oktober moet die begroting dan naar het parlement.

Meest gelezen