De provincie Luik werd eerder dit jaar al door wateroverlast getroffen.

KMI waarschuwt met code oranje voor veel regen in 4 provincies: mogelijk wateroverlast voor kampen in Ardennen

Het KMI waarschuwt voor hevige regenval en heeft voor de provincies Limburg, Luik, Luxemburg en Namen code oranje afgekondigd. Vandaag en morgen dreigen er wateroverlast en hinder voor het verkeer. 

Vandaag en morgen hangt er boven een groot deel van ons land een storing met regen. Vooral in het oosten van het land zou er wel eens heel veel water uit de hemel kunnen vallen, weet weervrouw Sabine Hagedoren.

"Voor het centrum verwachten we in totaal 10 tot 60 liter water per vierkante meter", zegt Hagedoren. "In het oosten kan dat oplopen tot 100 liter of zelfs meer. Het kan bovendien lokaal ook onweren."

Om die reden heeft het KMI voor de provincies Limburg, Luik, Luxemburg en Namen code oranje afgekondigd, een situatie die blijft gelden tot en met donderdag. Vooral in die regio's dreigen er wateroverlast en hinder voor het verkeer.

"Het is niet het moment om daar te gaan kamperen", tweet ook KMI-weerman David Dehenauw. 

Wat betekent code oranje?

Er wordt op meerdere plaatsen heel veel regen verwacht: veel of zeer intense buien ofwel zeer veel en langdurige regen. Dit kan aanleiding geven tot wateroverlast op uitgebreide schaal. Het verkeer kan ernstige hinder ondervinden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Bekijk de uitleg van weervrouw Sabine Hagedoren (en lees verder onder video):

Videospeler inladen...

Jeugdkampen zijn gewaarschuwd

Limburg en de Ardennen zijn populaire bestemmingen voor jeugdkampen. Chirojeugd Vlaanderen heeft op dit moment een 200-tal kampen, verspreid over heel het land. "Wij hebben niet meteen extra maatregelen genomen met het oog op het aangekondigde noodweer", zegt woordvoerder Niels De Ceulaer. "Wel hebben we de kampleiders via sociale media enkele tips gegeven."  

"Zo raden we hen aan goed te kijken hoe het terrein afhelt, zodat ze weten in welke richting het water zal stromen. Ook raden we hen aan om eventueel greppels rond de tenten te graven, zodat die droog blijven. Dat kan natuurlijk alleen maar als de eigenaar van het terrein daar toestemming voor geeft."

We raden hen aan om eventueel greppels rond de tenten te graven, zodat die droogblijven

Niels De Ceulaer, Chirojeugd Vlaanderen

"Ook is het belangrijk dat ze nadenken over een evacuatieruimte, waar ze iedereen veilig kunnen onderbrengen als er echt wateroverlast dreigt. Uiteraard kunnen de groepen ons altijd contacteren als ze hulp nodig hebben. Wij zijn de klok rond bereikbaar via ons permanentienummer", besluit De Ceulaer. 

Ook bij Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben ze de groepen die op kamp zijn (195) via sociale media gewaarschuwd voor het mogelijke noodweer. Jan Van Reusel: "Al onze kampleiders hebben een sms gekregen waarin we hen vragen de activiteiten aan te passen en geen verre tochten te organiseren. Ook vragen we hen het materiaal en het terrein te beveiligen, zodat er niets kan wegvliegen of wegdrijven. Het is ook belangrijk dat ze op voorhand een schuilplaats kiezen, en goed overleggen met lokale besturen."

Chiro Werchter voelt al nattigheid op hun kamp in Paliseul, in de provincie Luxemburg: 

Videospeler inladen...

Waar komt dat slechte weer vandaan? Bekijk de uitleg in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen