De skyline van Valetta (archieffoto).
imageBROKER/Peter Schickert

Coronablog - Malta houdt grenzen dan toch open voor wie niet is gevaccineerd, Qvax vrij voor Vlaamse 12- tot 15-jarigen

Malta houdt zijn grenzen dan toch open voor wie niet tegen het coronavirus is gevaccineerd. In dat geval moet je wel in quarantaine. In Frankrijk is een nieuw dagrecord coronavaccinaties gesteld met 792.339 prikken. Vlaamse 12- tot 15-jarigen kunnen zich inschrijven op de reservelijst Qvax. Volg alle corona-updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Malta stelt grenzen dan toch open voor wie niet is gevaccineerd, quarantaine is dan wel verplicht

Malta komt dan toch terug op de beslissing om niet-gevaccineerden de toegang tot het land te ontzeggen. Dat is vanavond bekendgemaakt. De Europese Commissie had eerder al gezegd dat de lidstaten de bepalingen van het coronacertificaat moeten respecteren.

Malta kondigde vrijdag aan de grenzen vanaf morgen te sluiten voor reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn. Zo hoopte het eiland een heropleving van het aantal besmettingen met het coronavirus in te dammen. De Europese Commissie wilde Malta overtuigen om op de beslissing terug te komen en ook negatieve PCR-tests te aanvaarden. 

Een paar uur voor de nieuwe regel van kracht zou worden, heeft de regering in Malta beslist om de beslissing terug te schroeven. "Mensen die in Malta aankomen zonder in het bezit te zijn van een vaccinatiebewijs, zullen gedwongen worden een periode van quarantaine te ondergaan", aldus de regering in hoofdstad Valletta. 

Malta, een eiland met 500.000 inwoners, geldt als de lidstaat waar de vaccinatiecampagne het verst staat. 79 procent van de volwassenen heeft twee doses van een vaccin gehad. Op 27 juni meldde het land dat er die dag geen enkele besmetting was geregistreerd, maar vorige vrijdag telden de autoriteiten er opnieuw 96 besmettingen.

12- tot 15-jarigen kunnen zich inschrijven op Qvax

De zowat 299.000 Vlaamse 12- tot 15-jarigen kunnen zich voortaan inschrijven op de reservelijst Qvax. Op die manier kunnen ze mogelijk eerder een coronaprik krijgen. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag.

Gisteren kondigde Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan dat vanaf vandaag de eerste uitnodigingen voor 12- tot 15-jarigen de deur uit zouden gaan. Die hebben daarvoor wel de toestemming van hun ouders of wettelijke voogd nodig. De eerste prikken voor die jongeren zijn vanaf volgende week voorzien.

Daarnaast werd de intervaltermijn tussen twee Pfizer-prikken opnieuw ingekort tot drie weken. Op die manier hoopt Beke om zo veel mogelijk jongeren volledig te kunnen vaccineren voor de start van het nieuwe schooljaar.

Voorlopig kunnen 12- tot 15-jarigen enkel geprikt worden met Pfizer, omdat dat vaccin voorlopig als enige een goedkeuring heeft van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA voor het gebruik bij minderjarigen.

Dagrecord coronavaccinatie gebroken in Frankrijk

In Frankrijk is vandaag het vaccinatierecord gebroken. Om 18 uur werden in totaal 792.339 injecties geteld, aldus premier Jean Castex.

Gisteren riep president Emmanuel Macron nog op om de vaccinatiecampagne te versnellen. Dinsdag werden 269.776 eerste doses toegediend, de rest waren tweede doses. Na 18 uur zijn ook nog injecties toegediend, waardoor er mogelijk meer dan 800.000 prikken zijn gezet. 

In totaal hebben sinds de start van de campagne 36.213.362 mensen (of 53,7 procent van de totale bevolking) ten minste één dosis van een covidvaccin gekregen. Zowat 28.438.478 Fransen zijn volledig gevaccineerd, wat overeenkomt met 42,2 procent van de inwoners.

Topman van 300 privérusthuizen in Franstalig België: "Vaccinatie bij personeel moet dringend verplicht worden"

De coronavaccinatie bij personeel dat in de zorg werk, moet dringend verplicht worden. Dat zegt nu ook Vincent Frédéricq, secretaris-generaal van Femarbel dat meer dan 300 privérusthuizen in Brussel en Wallonië verenigt. "We kunnen niet wachten tot een vierde golf met de deltavariant die nog besmettelijker is. Het gaat in woonzorgcentra om erg kwetsbare mensen die zelf minder verdediging tegen het virus hebben. Daarom is een verplichting, tot onze spijt, absoluut noodzakelijk. Het is toch indrukwekkend dat alle zorgkoepels van België van mening zijn dat het verplicht moet worden in alle ziekenhuizen en woonzorgcentra in het hele land."

"Het is onverdedigbaar dat sommige personeelsleden om irrationele redenen het risico aan de residenten overlaten. We horen regelmatig dat mensen de redeneringen volgen die op sociale media de ronde doen. Dat het vaccin je dna verandert of de vruchtbaarheid van de vrouw vermindert, dat klopt niet. In sommige steden bestaat er ook een cultureel probleem, vooral in Brussel dan. Het gaat soms over een religieus probleem."

Volgens Frédéricq haalt sensiblisering niks meer uit omdat zijn koepel al alles heeft geprobeerd op dat vlak. Hij vreest niet dat mensen zullen stoppen met werken in de zorg, "want dan zijn ze werkloos". "Als het gaat over de gezondheid van kwetsbare mensen, dan is er een beperking van vrijheid. Alle personeelsleden moeten zich nu al verplicht tegen hepatitis B laten vaccineren."

Ook horecazaken krijgen korting op auteursrechtenfactuur

Ook horecazaken, hotelbars en -restaurants, die zwaar getroffen werden door de coronalockdowns, krijgen korting op hun auteursrechtenfactuur. Sabam heeft daarover een akkoord gesloten met de sectororganisaties. Vrijdag meldden ondernemersorganisaties Unizo en UCM ook al dat er een akkoord was voor de getroffen sectoren.

De regering heeft een steunmaatregel van 16 miljoen euro toegekend aan Sabam ter compensatie van de verloren auteursrechten. Het bedrag dient om de auteurs onder bepaalde voorwaarden voor een gedeelte van hun verlies aan inkomsten uit auteursrechten te compenseren. "Dankzij deze steunmaatregel kunnen Sabam en haar auteurs een commercieel gebaar bieden aan gebruikers die hun zaak moesten sluiten door de coronamaatregelen", aldus de auteursrechtenmaatschappij.

CD&V-voorzitter Joachim Coens sluit verplichte vaccinatie in de zorg niet uit

Nu Frankrijk het coronavaccin voor iedereen die in de zorg werkt, verplicht, sluit ook CD&V-voorzitter Joachim Coens niet uit dat dit bij ons ook zo moet zijn. Dat schrijft hij op Twitter:

Vorige week sprak Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) zich wel uit voor een verplichting, al wees hij wel op de noodzaak van een sociaal akkoord. 

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en zijn Vlaamse collega Wouter Beke (CD&V) toonden zich in het verleden geen voorstander van een verplichting. 

Zo zei Vandenbroucke vorige week nog in Terzake dat het maanden kon duren vooraleer zoiets in wet is gegoten. Bovendien is het volgens hem niet de bedoeling om "processen aan te spannen voor de 2 procent van het personeel dat in een ziekenhuis met een vaccinatiegraad van 98 procent niet gevaccineerd is".

Schotland versoepelt vanaf maandag coronamaatregelen

De coronamaatregelen in Schotland worden vanaf komende maandag versoepeld, maar nog niet volledig losgelaten. Premier Nicola Sturgeon heeft aangekondigd dat het land naar niveau 0 van lockdown-achtige maatregelen zal gaan.

Schotland versoepelt de COVID-maatregelen aan een ander tempo dan Engeland, dat ook op 19 juli een einde maakt aan de meeste beperkingen. De vier delen van het Verenigd Koninkrijk hebben hun eigen beleid inzake gezondheidskwesties. 

Volgens Sturgeon is het mogelijk om te versoepelen dankzij de vaccinatiecampagne in Schotland. Zo wordt de sociale afstand in openbare plaatsen teruggebracht naar één meter. Ook de beperkingen voor binnenbijeenkomsten in huizen worden opgeheven, zodat maximaal acht mensen van maximaal drie huishoudens elkaar binnen kunnen ontmoeten. 

Op café en op restaurant kunnen tien personen uit vier verschillende gezinnen elkaar ontmoeten. Buiten mogen vijftien mensen uit evenveel huishoudens verzamelen.  

Aanvankelijk was gepland om grotere versoepelingen door te voeren, maar Sturgeon wil toch nog wat voorzichtigheid aan de dag leggen. Zo wordt de geleidelijke terugkeer naar kantoor al uitgesteld naar 9 augustus en mogen pubs en bars maar geopend zijn tot middernacht. Ook moeten inwoners nog steeds mondmaskers dragen en zijn er nog geen plannen voor de heropening van nachtclubs.

Artsensyndicaat BVAS voorstander van verplichte vaccinatie zorgpersoneel

Nu Frankrijk de vaccinatie tegen COVID-19 verplicht maakt voor zorgpersoneel, klinkt ook in ons land de oproep tot een verplichting steeds luider. Artsensyndicaat BVAS is alvast voorstander. "Vaccinatie tegen COVID-19 is een deontologische en ethische verplichting voor artsen en zorgpersoneel", klinkt het vandaag in een persbericht.

"De persoonlijke vrijheid om zich al dan niet te laten inenten, weegt niet op tegen de collectieve en deontologische verantwoordelijkheid van zorgverleners, die nu eenmaal zorg dragen voor de meest kwetsbaren", stipt BVAS aan.

BVAS begrijpt naar eigen zeggen ook niet welke reden zorgverleners zouden kunnen hebben om zich niet te laten vaccineren. Daarnaast wijst het artsensyndicaat de redenering van de hand dat een verplichte vaccinatie verpleegkundigen uit het beroep zou doen stappen.

Aantal besmettingen in Nederland schiet voort omhoog

De gestage afname van het aantal coronabesmettingen in Nederland is op korte tijd als sneeuw voor de zon verdwenen. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland. Dat is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo'n vaart gingen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de hele coronacrisis nog niet omhoog.

Vorige week noteerde het RIVM al een verdubbeling tot 8.541 gevallen. Het bleek een voorbode van een nog veel snellere groei in het aantal besmettingen in de laatste zeven dagen. In de meeste gevallen worden die nu veroorzaakt door de extra besmettelijke deltavariant van het virus.

De huidige besmettingsgolf begon na de versoepelingen die de regering op 26 juni doorvoerde. Vooral jongeren zochten voor het eerst in maanden weer massaal het nachtleven op. Een deel deed dat met goedkeuring van de overheid direct na een prik van het coronavaccin van Johnson & Johnson. In de praktijk waren ze dan nog helemaal niet goed beschermd, want vaccins hebben zeker twee weken nodig om optimaal te gaan werken. Ontslagnemend minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft dit "dansen met Janssen" inmiddels afgeschaft.

Lees ook dit:

Opnieuw Bal National in Brussel, maar met voorzorgsmaatregelen

Aan de vooravond van de nationale feestdag van woensdag 21 juli kan op het Vossenplein in de Brusselse Marollen dit jaar de negentiende editie van Bal National doorgaan. Door de voorzorgsmaatregelen tegen de coronapandemie zijn wel maar 2.250 aanwezigen toegelaten die dinsdagavond, en ze moeten wel aan een vooraf gereserveerde tafel zitten. Het feest wordt bovendien een uurtje ingekort, van 20 uur tot middernacht. Ook voor de tiende Resto National, waarbij 780 Belgen aan 130 tafels kunnen aanschuiven op 21 juli, moet gereserveerd worden.

"We keren stilaan terug naar een normaal leven", zei de burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS), op een persconferentie. "Het hele feest rond het defilé zal er niet zijn, en ook geen vuurwerk, maar we hopen dat dit voor de laatste keer is. We willen kunnen heropleven, vaccineer je dus, zonder nog langer te twijfelen."

"Voor het negentiende Bal National zal gereserveerd moeten worden", zei Close ook. "Het leek ons heel belangrijk om te tonen dat er iets gebeurt. De nationale feestdag is heel belangrijk, maar het Bal National is ook een traditie geworden. Het wordt een moment van weerzien."

Toeristenorganisatie VAB krijgt heel wat vragen van bezorgde reizigers die naar Frankrijk willen trekken

Toeristenorganisatie VAB krijgt sinds de aankondiging van de Franse president Macron heel wat vragen van bezorgde reizigers die naar Frankrijk willen trekken. Want vanaf 1 augustus moet iedereen die bijvoorbeeld de horeca bezoekt in Frankrijk, een bewijs van volledige vaccinatie of van een recente coronatest op zak hebben. Voor reizigers bestaat er nog veel onduidelijkheid over die “Pass Sanitaire”, zegt Joni Junes van VAB: “Er komen heel wat vragen binnen van onze leden bij onze centrale, en helaas moeten we hen het antwoord vaak nog schuldig blijven. Het is ook heel moeilijk om informatie voor toeristen te vinden bij de Franse overheid, de websites daar worden niet vaak aangepast.”

De nieuwe en strengere regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar, dus ook voor tieners die nog niet de kans hebben gehad om zich (volledig) te laten vaccineren. Junes hoopt dat zij zich snel en makkelijk zullen kunnen laten testen op het coronavirus tijdens hun vakantie: “Voor hen wordt een reis naar Frankrijk heel ingewikkeld. We hopen eigenlijk dat ook sneltesten gebruikt mogen worden, zodat je jezelf even kan testen net voor je een horecazaak binnen stapt.”

Ook op reis naar Frankrijk? Ontdek in onderstaand artikel wat we tot nu toe weten:

Reproductiegetal in Nederland stijgt boven 2

In Nederland is het reproductiegetal van het coronavirus gestegen naar 2,17. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de coronapandemie. Het cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Vorige week vrijdag stond het reproductiegetal nog op 1,37. 

Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, stelt Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een presentatie voor het parlement. Het reproductiegetal van de deltavariant is 2,52.

Videospeler inladen...

Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette mensen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.In België bedraagt het reproductiegetal 1,02.

Eind vorige week kondigde de Nederlandse regering aan dat het land opnieuw strengere maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Sinds het weekend zijn discotheken en nachtclubs weer dicht en geldt er een sluitingsuur voor de horeca tussen middernacht en 6 uur. De versoepelingen waren nog maar twee weken eerder ingegaan.

De nieuwe coronacijfers: 7,6 miljoen Belgen eerste keer geprikt, nul overlijdens op 7 juli

  • Gisteren, op maandag 12 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.615.248 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 81,3 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 66,1 procent. 4.962.193 van hen zijn volledig beschermd.
  • Van 6 tot en met 12 juli werden elke dag gemiddeld 17 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 16 procent meer dan de week ervoor. 
  • Gisteren - maandag 12 juli - meldden de ziekenhuizen 15 opnames. 17 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten.
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 234 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis daalt de bezetting met 9 procent.
  • 89 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 59 onder hen hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 21 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 24 procent.
  • In de week van 3 tot en met 9 juli overleden elke dag gemiddeld 2 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 42 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.205 overlijdens geregistreerd. Op woensdag 7 juli overleed er niemand aan de gevolgen van COVID-19 in ons land, maar het meest recente dagcijfer (zaterdag 10 juli) rapporteert alweer 5 overlijdens in een dag.
  • Tussen 3 en 9 juli werden per dag gemiddeld 934 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 83 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.097.029 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 3 en 9 juli werden dagelijks gemiddeld 59.800 tests afgenomen. Dat is een kleine 2 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 3 en 9 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,7 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,02. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Von der Leyen: "Meer dan de helft van de volwassen Europeanen is volledig gevaccineerd"

Meer dan de helft van de volwassen burgers van de Europese Unie (EU) is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat tweet Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om alle twijfelaars aan te sporen om zich toch te laten inenten.

"Om veilig te blijven voor nieuwe varianten en een nieuwe besmettingsgolf te vermijden", aldus Von der Leyen. Vorig weekend liet de voorzitter al weten dat de farmabedrijven intussen genoeg dosissen hebben geleverd om 70 procent van de volwassen EU-burgers te prikken. Volgens cijfers van de Commissie wonen in de EU ongeveer 366 miljoen mensen die ouder dan 18 jaar zijn.

Offerfeest vindt plaats op 20 juli: dit zijn de regels die dan gelden

Het islamitische Offerfeest, waarbij het offer van Abraham herdacht wordt, vindt dit jaar plaats op 20 juli. Dat heeft de moslimexecutieve bekendgemaakt. Het feest zal, net als vorig jaar, niet geheel normaal verlopen vanwege de coronamaatregelen.

Volgens de huidige maatregelen mogen 200 gelovigen binnen in moskeeën, en tot 400 erbuiten. Mondmaskers en 1,5 meter afstand houden blijven daarbij verplicht. Thuis mag er met maximaal 8 personen gevierd worden, bovenop het eigen gezin én met uitzondering van kinderen onder de twaalf jaar.

Meest gelezen