Politie na protest in de Cubaanse hoofdstad Havana
Copyright 2021. The Associated Press. All rights reserved

VS noemt protest in Cuba een roep om vrijheid, Cuba ziet VS als aanstoker: wat is er aan de hand?

In Cuba probeert de overheid met politieversterkingen en arrestaties het volksprotest de kop in te drukken. In het weekend kwamen vele honderden mensen op straat tegen de economische malaise en voor meer vrijheid. De Verenigde Staten hebben zich intussen achter de betogers geschaard, zo noemt de Amerikaanse president Joe Biden het protest een roep om vrijheid. Enkele Latijns-Amerikaanse landen roepen de VS dan weer op om hun economische sancties tegen Cuba te versoepelen. "Het kan nu alle kanten op", zegt correspondent Edwin Koopman in "De ochtend" op Radio 1. 

De straten van de Cubaanse hoofdstad Havana zijn opnieuw rustig. De regeringsgebouwen zijn afgegrendeld (zie foto boven). De overheid heeft politieversterkingen gestuurd en heeft sinds het protest van het voorbije weekend al verschillende mensen opgepakt, ook bij huis-aan-huisacties. Volgens de verbannen Cubaanse burgerrechtengroep Cubalex gaat het om zeker 100 betogers, activisten en onafhankelijke journalisten. 

Bekijk hieronder beelden van de demonstrerende Cubanen.

Videospeler inladen...

Angst verdwenen

"De betogers hebben geen echte leiders en zijn geen zetbazen van de CIA, zoals president Díaz-Canel laat uitschijnen", zegt correspondent Edwin Koopman. "Ze gingen niet op straat tegen de Amerikaanse sancties, maar voor meer democratie en een vrij Cuba."

Voor het eerst is daar een angst verdwenen om de straat op te gaan, bij heel veel mensen tegelijk

Edwin Koopman, correspondent Latijns-Amerika

De vraag is hoe het de komende dagen zal evolueren. Volgens Koopman kan het twee kanten uit. "Ofwel zeggen de mensen: nu is het moment gekomen, we gaan ermee door. Ofwel sterft het langzaam uit en slaagt de regering er door al die arrestaties in om de geest terug in de fles te krijgen, waardoor de ontevredenheid natuurlijk niet is verdwenen." 

AFP or licensors

Embargo

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel heeft in een televisietoespraak de Verenigde Staten als aanstokers bestempeld en uitgehaald naar de economische sancties. Die sancties zijn onder de vorige Amerikaanse president Donald Trump verscherpt. Venezuela en Argentinië willen dat ze meteen worden afgeschaft. 

Maar volgens Koopman is het embargo niet het hele verhaal. "Ik vermoed dat president Biden daar versoepelingen in zal brengen en toenadering zal zoeken in economische termen. De VS is de belangrijkste invoerder van voedsel en medicijnen. Maar het embargo is maar een kleine factor van wat er fout gaat. De Cubanen lijden onder de economische onvrijheid van een strak plansysteem en vooral onder politieke onvrijheid."   

Meest gelezen