Foto: een Amerikaanse staffordshireterriër. Niet de hond die het meisje doodbeet.
© Zoonar/Petra Wegner - creative.belgaimage.be

Dierengedragstherapeute uit Wijnegem geeft tips nadat hond Waals meisje doodbijt: "Belangrijk om signalen te begrijpen"

In Wallonië is een achtjarig meisje eergisteren doodgebeten door een Amerikaanse stafford. Dierengedragstherapeute Sarah Schaerlaeckens uit Wijnegem benadrukt op Radio 2 Antwerpen het belang van een goede begeleiding wanneer iemand een hond in huis neemt. "Er kunnen verschillende emoties aan de oorzaak van zo'n aanval liggen. Het is belangrijk om de signalen van je hond te kunnen lezen." 

Volgens het parket in Wallonië was het meisje op het moment van de aanval alleen thuis. Verder onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies is gebeurd. Sarah Schaerlaeckens uit Wijnegem is al 8 jaar dierengedragstherapeut en zegt dat het moeilijk is om te bepalen waarom de hond het meisje heeft aangevallen.

"Een hond kan zoiets doen uit angst, woede of frustratie. Soms heeft het ook te maken met een jachtinstinct. Honden kunnen anders reageren dan we verwachten, daar moet je altijd voorzichtig mee zijn", legt Schaerlaeckens uit op Radio 2 Antwerpen.

Beluister hier het volledige gesprek in "Start Je Dag" en lees onder het fragment verder:

Belang van goede begeleiding

Met goede begeleiding kan de signalen van je hond beter leren begrijpen. "Zo kan je verschillende situaties op voorhand beter inschatten. Want vaak weten mensen niet hoe ze moeten reageren als een hond iets doet", vertelt Schaerlaeckens. 

Het is belangrijk om de situatie op voorhand te leren inschatten

Sarah Schaerlaeckens, dierengedragstherapeut

"Zoiets begint al bij jonge puppy's. Dat zijn vaak deugenieten die bijvoorbeeld overal in bijten. Als je dan focust op dat negatieve gedrag door het te willen afleren, dan komen er al snel conflicten die later agressie kunnen worden."

Niet weglopen

Als dierengedragstherapeut ziet Schaerlaeckens dat ook kinderen best vroeg genoeg leren hoe ze met een hond moeten omgaan. Zij hebben vaak de neiging om weg te lopen als een hond naar hen toe komt, maar ze draaien beter stilletjes weg om oogcontact te vermijden.  Oogcontact kan een hond namelijk triggeren. Ook zou het beter zijn om een hond niet bovenop het hoofd te aaien, maar eerder onderaan de kin of aan de borstkas.

Meest gelezen