Copyright 2013

Directeur Sint-Andriesziekenhuis Tielt voorstander van verplichte vaccinatie zorgpersoneel

In Frankrijk wordt het zorgpersoneel verplicht om zich te laten vaccineren tegen corona, dat heeft president Macron aangekondigd. Ook in Griekenland wordt de coronaprik voor zorgpersoneel verplicht. Directeur Peter Lauwyck van het Sint-Andriesziekenhuis is voorstander van de vaccinatieverplichting.

Verplichte vaccinatie wordt in enkele Europese landen de norm. Directeur van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, Peter Lauwyck, is voorstander van zo'n wet. Nochtans ligt de vaccinatiegraad in het Sint-Andriesziekenhuis al bijzonder hoog. Zo'n 95 procent van de medewerkers kreeg het vaccin al minstens één keer toegediend. Toch ziet Peter Lauwyck liever iedereen gevaccineerd. "We laten de patiënt centraal staan en het is onze plicht om die te beschermen. Je laten vaccineren is maar een kleine moeite."

Waarom sommigen van het zorgpersoneel in Sint-Andriesziekenhuis zich toch niet laten vaccineren? "Er zijn zowel medewerkers die zich niet laten vaccineren om medische redenen", legt Peter Lauwyck uit. "Maar er zijn er ook die het vaccin gewoonweg niet willen. Zo is toch een 40-tal mensen niet gevaccineerd." De directie komt niet te weten wie precies het vaccin heeft geweigerd. "Dat kunnen evengoed mensen zijn die de administratie doen en niet in contact komen met patiënten, daar hebben we geen weet van."

Als directie rekenen we op sociale controle. Binnen de dienst weten ze meer.
Directeur Peter Lauwyck

De gevaccineerden kunnen ook niet rekenen op grote extraatjes in het ziekenhuis, zegt Peter Lauwyck. "Wij hebben nu interne regels. De mondmaskerplicht blijft in het ziekenhuis, tenzij er een interne vergadering is met alleen medewerkers, dan mag het even af. Wie niet gevaccineerd is, moet wel het mondmasker ophouden. Wij als directie kunnen dat niet controleren, dus hiervoor rekenen we op de sociale controle. Binnen de dienst weten ze meer."

Meest gelezen