Albrecht Dürer, Hoofd van een walrus, 1521, British Museum, London
© The Trustees of the British Museum

Buitenlandse expo's inhalen: nieuw museum in Parijs, haast je voor Berlinde De Bruyckere en Dürer achterna in Aken

Het nieuwe cultuurseizoen schiet ook in het buitenland weer op gang. Vorig weekend opende een grote tentoonstelling over de populaire Hollandse meester Johannes Vermeer in Dresden. Volgende weekend kan het publiek de ingepakte Arc de Triomphe gaan bezoeken in Parijs, een postuum project van de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo. Maar er zijn ook enkele interessante buitenlandse expo’s die de afgelopen maanden weinig aandacht kregen, omdat er nog strenge reisbeperkingen golden. We lichten er drie uit met een Belgische link. 

Tuymans in nieuw Parijs museum

Parijs is een nieuw museum rijker. In het voormalige beursgebouw Bourse de Commerce vind je sinds mei de Pinault Collection. Het museum herbergt de kunstcollectie van de Franse zakenman François Pinault, bekend als eigenaar van de luxemerken Gucci en Yves Saint Laurent. 

Yomiuri

In het 18-eeuwse beursgebouw, met een prachtig gerestaureerde koepel, is 3.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte gecreëerd, verdeeld over vijf verdiepingen. De collectie van Pinault telt meer dan 10.000 stuks. Ze bevat werken van moderne en hedendaagse kunstenaars zoals Mondriaan, Picasso, Andy Warhol en Jeff Koons. Ook de Belgische kunstenaars Luc Tuymans en Michaël Borremans zijn vertegenwoordigd.

Het museum is een triomf voor Pinault. Twintig jaar geleden droomde hij al van een museum in de Franse hoofdstad, maar zijn eerste plannen kreeg hij niet verkocht aan de Parijse overheden. Hij week dan maar uit naar Venetië, waar hij een museum opende in het Palazzo Grassi. 

Toch bleef het knagen, want zijn grote rivaal Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, mocht wel pronken met een eigen museum in Parijs, de Fondation Louis Vuitton. Nu kan Pinault daar eindelijk zijn eigen stek tegenover zetten in het hart van Parijs, tussen het Louvre en het Centre Pompidou. Het museum heeft tot eind dit jaar een aantal tijdelijke tentoonstellingen lopen, waarvan één met werk van Luc Tuymans.  

Luc Tuymans, Anonymous IV (2018), Courtesy de l'artiste, David Zwirner et Pinault Collection

Pinault Collection, Bourse de Commerce in Parijs, elke dag open, behalve op dinsdag, online reserveren is verplicht

De engelen van Berlinde De Bruyckere

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht loopt momenteel de tentoonstelling "Engelenkeel" met nieuw werk van de Belgische kunstenaar Berlinde De Bruyckere. Het is het vervolg op haar succesvolle tentoonstelling in het S.M.A.K. uit 2014, die bijna 90.000 bezoekers lokte. 

Berlinde De Bruyckere staat bekend om haar sculpturen van zachte materialen als was, gelooide paardenhuiden en wollen dekens. Voordat ze haar materiaal gebruikt stelt ze het soms jaren bloot aan de elementen. Dat proces geeft haar werk een extra gelaagdheid.

Blikvanger van de tentoonstelling zijn drie engelenfiguren die De Bruyckere maakte in 2020. "Ze zijn heel imposant, dominant en stralen iets triestigs uit", zegt ze. "Maar ze zijn niet wreed, ze zijn in zichzelf gekeerd." Ze vindt dat er een beschermende en helende kracht van uit gaat. Iets waar we tijdens de coronapandemie extra nood aan hebben. In de expo hangen ook engelenvleugels als jassen op een kapstok aan de muur. Alsof iemand ze zomaar kan aantrekken om een helpende hand te bieden.

Wie de tentoonstelling nog wil bezoeken, wacht best niet te lang, want ze loopt maar drie weken meer.

BEKIJK - Berlinde De Bruyckere geeft uitleg bij haar werk in het Bonnefantenmuseum:

Berlinde De Bruyckere: "Engelenkeel", nog tot 3 oktober in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, tot eind augustus elke dag open, online reserveren wordt aangeraden

De reis van Dürer naar Antwerpen

In het Suermondt Ludwig Museum in Aken loopt een grote tentoonstelling rond de Duitse renaissancekunstenaar Albrecht Dürer (1471-1528). Hij maakte 500 jaar geleden zijn legendarische reis door de Nederlanden. Eerst trok hij van Neurenberg naar Aken om de kroning bij te wonen van keizer Karel V. Daarna reisde hij door naar Antwerpen, waar hij bijna een jaar lang verbleef. 

Dürer hield nauwgezet een dagboek bij waarin hij vertelt over uitstapjes naar Brugge (waar hij enkele dagen te gast was bij kunstenaar Jan Provoost), Gent (waar hij het "Lam Gods" bezocht en daarna de dierentuin), Brussel (waar een schat van de Azteken tentoongesteld werd) en Mechelen (waar hij een rondleiding kreeg door Margaretha van Oostenrijk in haar paleis vol kunstschatten). Hij maakte ook talrijke tekeningen van mensen die hij ontmoette en plaatsen die hij bezocht.

Een portret van de Antwerpse herbergier Jobst Plankfelt door Albrecht Dürer.
Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie (Städel), Frankfurt am Main

De tentoonstelling is een reconstructie van de reis met meer dan 140 schilderijen, prenten, tekeningen en beelden. Dürer was een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn tijd in Noord-Europa. Hij was niet alleen een geniaal schilder en tekenaar, hij verspreidde zijn werken ook op grote schaal via gedrukte gravures. "Hij was van alle markten thuis", zegt Joris Van Grieken hoofd van het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel in "Pompidou" op Klara. "Hij werd hier met veel respect ontvangen door collega kunstenaars", zegt Peter van den Brink, de curator van de tentoonstelling. 

Beluister hier de drie podcasts van Klara over Albrecht Dürer:

"Dürer was hier, een reis wordt een legende", nog tot 24 oktober in het Suermondt Ludwig Museum in Aken, elke dag open, behalve op maandag, reserveren kan online of telefonisch

Reizen binnen de EU is mogelijk, maar waakzaamheid blijft geboden. Reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 vind je op op de website info-coronavirus.be

Meest gelezen