CHECK: Nee, de coronacijfers in Nederland stijgen niet enkel doordat er meer wordt getest 

In een video die ook in Vlaanderen viraal ging, beweert de Nederlandse politicus Thierry Baudet dat de stijging van het aantal nieuwe besmettingen in Nederland te wijten is aan de stijging van het aantal coronatesten. Die stelling is fout.

Vorige week kwam het nieuws dat het aantal coronabesmettingen in Nederland sterk is gestegen. Er werden maar liefst zeven keer meer besmettingen vastgesteld dan de week voordien. Maar de Nederlandse politicus Thierry Baudet hecht er weinig geloof aan.  “Er wordt meer getest en er zijn ook meer besmettingen. Wat opmerkelijk”, zei Baudet. 

Daarmee herhaalt Baudet een foutieve bewering die wel vaker wordt verspreid. Ook de voormalige Amerikaanse president Donald Trump maakte diezelfde bewering in juni vorig jaar toen er in Amerika een grote golf van besmettingen op gang kwam. 

Hoe komen Baudet en Trump op dit idee? Het klinkt aannemelijk en logisch ook: hoe meer testen, hoe meer positieve testresultaten. Als je enkel naar de absolute cijfers kijkt, dan zou je kunnen zeggen dat de stelling enigszins klopt. Er werden in Nederland de laatste tijden meer coronatesten afgenomen en er zijn ook meer positieve testresultaten vastgesteld. 

Maar om te controleren of die oplopende positieve testresultaten te wijten zijn aan het aantal tests, moet je kijken naar de positiviteitsratio van de coronatesten. Dat is de verhouding tussen het aantal positieve testresultaten en het totaal aantal testen dat gedurende een bepaalde periode afgenomen is. 

In de grafiek zie je duidelijk dat de positiviteitsratio van de coronatesten sterk aan het stijgen is. Ook in België stellen we momenteel een stijging van de positiviteitsratio vast, maar die is veel minder sterk in vergelijking met Nederland.

Conclusie

De bewering van Thierry Baudet dat de coronabesmettingen in Nederland enkel zouden stijgen omdat er meer wordt getest, klopt niet. De positiviteitsratio van coronatesten loopt namelijk sterk op. Bovendien is ook het reproductiegetal of R-waarde - het gemiddeld aantal mensen aan wie een besmette persoon op zijn of haar beurt het virus doorgeeft - volgens de laatste berekeningen in Nederland gestegen naar 2,17,  het hoogste niveau sinds 24 februari 2020. Dat meldde een topvrouw van het RIVM vandaag in de Nederlandse Tweede Kamer.

Meest gelezen