Pexels-Allan Mas

Jeugdkampenorganisatie over coronabesmettingen op kampen: "Niet risicoloos, maar 99 procent van kampen is veilig"

Bjorn Accoe van jeugdkampenorganisatie Idee Kids vzw uit Melle benadrukt dat, ondanks berichten over coronabesmettingen op binnen -en buitenlandse kampen, de overgrote meerderheid wél veilig kan doorgaan. De organisatie krijgt daarover veel vragen van bezorgde ouders. Hij raadt de ministers ook aan om sneller met de jeugdsector aan tafel te zitten als het erger wordt met de besmettingen binnen die sector.

De berichten over coronabesmettingen bij jeugdkampen in binnen -en buitenland worden talrijker. Maar is het echt zo erg? Radio 2 Oost-Vlaanderen vroeg in het ochtendprogramma Start Je Dag een reactie van Bjorn Accoe van jeugdkampenorganisatie Idee Kids vzw uit Melle. De vzw organiseert jeugdkampen in België en daarbuiten. Accoe merkt een grote bezorgdheid bij de ouders: "Sinds we in mei groen licht kregen, staat de telefoon niet stil."

Vragen over verkoudheden en buitenlandse maatregelen

Ouders willen vooral weten hoe de kampen georganiseerd worden, en of alles coronaveilig kan verlopen. Om op al die vragen te kunnen beantwoorden zijn extra mensen in dienst genomen. "In plaats van 1 persoon die permanent aan de telefoon zit, hebben we er nu 4," zegt Accoe. 

Een ziek kind moet thuis blijven en niet op kamp komen

Bjorn Accoe van Idee Kids vzw

De vragen die er komen hangen af van welke leeftijd hun zoon of dochter heeft. "Het is heel gevarieerd. Voor de jongere kinderen die op kampen zitten zonder overnachting gaat het vaak over verkoudheden en of het kind al dan niet kan komen of niet. Dan zeggen wij: neen. Een ziek kind hoort thuis en niet op kamp."

Voor buitenlandse kampen gaat het vaak over de coronamaatregelen in het betreffende land. Accoe: "Ze willen ook weten welke activiteiten zullen doorgaan en over de duur van een PCR-test voor vertrek."

Annuleringen voor coronavaccins

Accoe merkt dat sommige ouders angstig zijn voor eventuele coronabesmettingen op kamp: "Maar er zijn ook mensen die zeggen tegen de ouders: je gaat toch niet annuleren, die kinderen worden daar toch niet echt ziek van. Wij proberen daar tussen te laveren." Als er toch geannuleerd wordt, is dat niet altijd uit bezorgdheid voor het virus: "Er wordt soms geannuleerd, en dat is nieuw, omdat mensen constant hun eigen vakantieplannen aanpassen in functie van de uitnodigingen voor hun coronavaccins."

Voor die ene procent annulaties, gaat 99 procent van de kampen overal wel gewoon veilig door
Bjorn Accoe van Idee Kids vzw

Accoe wil benadrukken dat het niet allemaal kommer en kwel is: "Voor die ene procent kampen die moeten geannuleerd worden, is er 99 procent dat gewoon kan doorgaan." En dat bleek ook uit een rondvraag vanuit De Ambrassade naar de hele jeugdwerkingssector toe. "Tot nu toe is maar 3 procent van alle vakantie-initiatieven, dat gaat van speelpleinwerking, jeugdbewegingskampen tot vakantiekampen zoals wij die organiseren, besmet", zegt Accoe.

De protocollen zijn ook heel streng: "We dragen onder andere mondmaskers en we blijven in onze bubbel. Als er een besmetting is, moet ook niet telkens de hele bubbel naar huis. Alle vrijwilligers doen heel hard hun best om de kampen veilig te laten doorgaan, in het belang van de kinderen."

Tevreden kinderen

Eigenlijk zijn de eerste weken van de zomervakantie al zeer goed verlopen, zegt Accoe. Ook al is het niet vanzelfsprekend met de verschillende coronamaatregelen in landen als Spanje, Italië, Nederland en Oostenrijk: "Vooral door dat het in Spanje zo snel en zo hard weer rood kleurt. We passen ons al meer dan een jaar constant aan aan al die veranderingen. Maar het lukt tot nu toe, en de kinderen komen gelukkig nog tevreden terug van de kampen."

We passen ons al meer dan een jaar aan aan alle coronaveranderingen in de sector
Bjorn Accoe van Idee Kids vzw

Of kinderen en jongeren op voorhand moeten getest worden voor ze vertrekken op kamp zin heeft, doet er niet toe, zegt Accoe: "Wat ik daarvan vind, is niet relevant. Ik vind wel dat de ministers dergelijke zaken niet moeten uitpraten in de media, maar wel met ons. Er is een streng protocol afgesproken dat iedereen in de jeugdsector volgt. De spelregels veranderen terwijl het spel bezig is, is not done. We zitten al allemaal op ons tandvlees."

Accoe benadrukt nog dat er vooral in het belang van de kinderen en de jongeren moet gehandeld worden: "We moeten ons focussen op die vrolijke gezichten die, tot nu toe, nog altijd massaal tevreden en gezond terugkeren uit kamp. Het risico nul is er niet, maar als we de tevreden kinderen zien, geeft ons dat de energie om verder te gaan." De vzw heeft zelf nog geen kampen moeten annuleren. 

Meest gelezen