Jongeren vallen sneller flauw na coronaprik: "12- tot 24-jarigen gevoeliger voor flauwvallen, maar helemaal niet erg"

Nu het de beurt is aan jongeren om gevaccineerd te worden, merken ze in de vaccinatiecentra dat er vaker wordt flauwgevallen. Dat schrijft het Laatste Nieuws en is ons bevestigd. "Jongeren zijn sowieso veel vatbaarder voor flauwvallen en zijn nu ook extra vermoeid na de examenperiode, wat ook een trigger is."

Ook in het Antwerps vaccinatiecentrum Spoor Oost merken ze dat er vaker wordt flauwgevallen, nu jongeren massaal worden gevaccineerd.  "Flauwvallen is eigen aan die leeftijd", zegt Jan Stroobants, spoedarts en coördinator in het vaccinatiecentrum. "Het is bekend dat 12-tot 24-jarigen meer gevoelig zijn voor flauwvallen. Er treedt een bloeddrukdaling op die vaak wordt opgewekt door emoties van angst voor naalden of het zien van medische zaken."

"Mensen die vermoeid zijn of te weinig vocht in het lichaam hebben, zullen sneller flauwvallen", zegt Stroobants. "En heel wat jongeren hebben net een stresserende en vermoeiende examenperiode achter de rug en zijn er nu dus extra vatbaar voor. Honger is ook een bijkomende trigger."

Op zich is het helemaal niet erg om flauw te vallen. Mensen mogen zich alleen niet kwetsen bij het vallen

Jan Stroobants, spoedarts en coördinator vaccinatiecentrum Spoor Oost

"Op zich is het helemaal niet erg om flauw te vallen. Zodra je plat ligt met de benen omhoog en de hersenen weer voldoende bloed krijgen, kom je snel weer tot bewustzijn. Het enige gevaar is dat mensen zich zouden kunnen kwetsen bij het vallen.  Kom dus gewoon goed uitgerust naar het vaccinatiecentrum", geeft de spoedarts de jongeren nog als tip mee.

Meest gelezen