Edmond Dufour

Laatste kaatsclub van Halle stopt ermee: "Niemand wil de club nog overnemen"

Kaatsclub "Amis Réunis Buizingen" houdt in september op te bestaan. Sinds 2018 was de club de laatste nog actieve kaatsclub van de stad, maar na 79 jaar stopt ook zij er nu mee. "Ik vond het tijd om de fakkel door te geven, maar niemand stond echt te springen om dat te doen", klinkt het bij voorzitter Thierry Dufour.

Vroeger was kaatsen erg populair in de streek rond Halle. In elke wijk was wel ergens een kaatsplein te vinden. Ook in het Pajottenland en Oost-Vlaanderen waren verschillende Belgische topclubs. Sinds het jaar 2000 verdwenen al vier clubs in Halle alleen al. De laatste geeft er nu dus ook de brui aan. "Bij de spelers is er weinig motivatie om nog door te gaan en niemand wil mij opvolgen als voorzitter. Ik heb daar alle begrip voor, maar dan is stoppen de beste beslissing", vindt Dufour.

Kaatsen is een balsport in openlucht waarbij twee teams van elk vijf spelers tegen elkaar spelen. Eén team zorgt voor de opslag en de tegenstander probeert de bal reglementair terug te kaatsen. Sommige spelers dragen daarbij een lederen handschoen.

Einde om te vieren

"Het is mooi geweest en we willen stoppen in schoonheid. Steeds meer vrijwilligers haken af en de jeugd heeft tegenwoordig veel alternatieven", maakt de voorzitter de balans op. Hij is fier op wat de club in al die jaren heeft bereikt. "Op 79 jaar tijd hebben we drie keer de titel gepakt en negen keer de Beker van België gewonnen. Daarmee zijn we nog steeds gedeeld recordhouder. Eind september gaan we als vrienden het einde van onze club vieren. We kijken daar naar uit."

Archieffoto: spelers van kaatsclub Wieze Sportief op een tornooi.
Paul Hermans (Wikipedia.org)

Meest gelezen