Radio 2

Landbouwers in Beersel zien steeds meer landbouwgronden verdwijnen

Verschillende Beerselse landbouwers zien steeds meer gronden die zij pachten en bewerken verdwijnen. Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) koopt geregeld landbouwgronden op om er nadien bossen aan te planten. Extra bossen zijn een belangrijk doel voor de Vlaamse regering.

Onder andere aan de Begijnbosstraat in deelgemeente Dworp wil het ANB binnenkort een heleboel nieuwe bomen planten. Het agentschap kocht daarvoor gronden over van het OCMW van Brussel. Gronden die tot vandaag worden bewerkt door lokale landbouwers. "Er wordt vooraf niet met ons overlegd. We krijgen gewoon een brief waarin staat dat er een andere eigenaar is, zonder al te veel uitleg bij", vertelt Nele Van Craenem van de bedrijfsgilde. "Daar moeten we ons dan bij neerleggen. De grond zelf kopen, lukt ook niet, want het agentschap is een overheidsinstantie en dan geldt ons recht op voorkoop niet. Die grond wordt al generaties lang bewerkt, dus dit is heel erg jammer. Sommige landbouwers zijn daardoor nu veel hectares kwijt en komen in de problemen."

4.000 hectare extra bossen

Een deel van de oplossing ligt volgens Van Craenem in overleg vooraf met de landbouwers uit de buurt. "Nu kijken ze gewoon naar een kaart en kiezen ze percelen uit die hen goed gelegen lijken. Ze doen dat zonder de grond zelf te kennen. Vaak zijn ze op die plek zelfs nog nooit geweest. Dat is toch absurd? Wij kunnen hen vertellen wat de meest vruchtbare grond is voor landbouw en welke grond je beter voor andere dingen kunt gebruiken."

Tegen 2024 wil Vlaams Minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zo'n 4.000 hectare extra bos aangeplant hebben in Vlaanderen. Regelmatig wordt daarvoor landbouwgebied opgekocht. Met de protestactie "Geef Boeren Ruimte" willen de landbouwers het probleem aankaarten op verschillende plaatsen in de gemeente.

Meest gelezen