Migranten uit Irak in een kamp in Litouwen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Litouwen verstrengt asielwet om instroom uit Wit-Rusland tegen te gaan: "Ons antwoord moet snel en ontradend zijn"

Litouwen heeft zijn asielwetgeving aangepast, in een poging om de instroom van migranten uit Wit-Rusland tegen te gaan. Litouwen beschuldigt Wit-Rusland ervan die migranten vrij spel te geven. De asielprocedure wordt nu versneld en migranten zullen opgesloten worden. Mensenrechtenorganisaties reageren ontstemd.

Het parlement in Litouwen heeft de aanpassing van de asielwetgeving vandaag goedgekeurd. De aanpassing houdt onder meer in dat de asielprocedure versneld wordt, zodat wie geen asiel krijgt, sneller het land uitgezet kan worden. Een asielaanvraag zal nu binnen de 10 dagen verwerkt worden, in plaats van enkele maanden tot voor kort. Ook wie nog geen antwoord heeft gekregen op de asielaanvraag, kan al uitgewezen worden. 

Migranten zullen zich ook niet meer vrij kunnen bewegen en worden opgesloten in detentiecentra. De nieuwe wet bepaalt dat ze binnen een termijn van 6 maanden na hun aankomst niet mogen worden vrijgelaten.

De nieuwe regels zijn bedoeld om de instroom van migranten uit Wit-Rusland tegen te gaan (zie verder), maar krijgen veel kritiek van mensenrechtenorganisaties.

De nieuwe regels gaan in tegen de internationale verplichtingen die Litouwen heeft en schenden de regels van de Europese Unie, stellen ze. Ze vinden dat de rechten van de migranten  geschonden worden. Ze vrezen ook dat ze de deur openzetten voor het vasthouden van migranten voor een onbepaalde duur en dat ngo's weinig of geen toegang zullen krijgen tot die detentiecentra.

De Litouwse regering verdedigt haar beleid. "Deze migranten zijn niet op de vlucht voor oorlog of hongersnood, maar studeren in Wit-Rusland met visa van lange duur in een volledig veilige situatie", reageert minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis. "Ze worden naar ons gestuurd als een wapen tegen ons. We moeten deze aanval beantwoorden."

Minister van Binnenlandse Zaken Agne Bilotaite zei dat mogelijk nog meer migranten naar Litouwen zullen komen. "Ons antwoord op deze crisis moet snel, ontradend en eensgezind zijn."

Enkele dagen geleden besliste de Europese grenswacht Frontex al om de hulp aan Litouwen bij de bewaking van de grens met Wit-Rusland te verdubbelen. De Litouwse overheid was ook al begonnen met het opzetten van tenten aan de grens en bouwt een hek aan de 550 kilometer lange grens, voorlopig in de vorm van prikkeldraad.

De spanningen tussen Litouwen en Wit-Rusland lopen al enige tijd op. Volgens de Litouwse regering houdt Wit-Rusland migranten niet alleen niet meer tegen aan de grens, maar helpt het hen ook actief om de grens over te steken. De overheid in Wit-Rusland zou zelfs migranten rechtstreeks uit Irak en Turkije laten overvliegen, om als drukkingsmiddel te gebruiken aan de grens.

Die Wit-Russiche demarche zou dan weer een reactie zijn op de economische sancties die de Europese Unie Wit-Rusland heeft opgelegd na de omstreden en volgens critici frauduleuze presidentsverkiezingen. Dat Litouwen verschillende uit Wit-Rusland gevluchte opposanten bescherming biedt, heeft Wit-Rusland nog meer in het harnas gejaagd. 

Dit jaar zijn al meer dan 1.700 migranten die vanuit Wit-Rusland de grens hebben overgestoken in Litouwen opgepakt. Dat is ongeveer 20 keer meer dan in heel 2020. Alleen in juli waren het er al 1.100. In een "normaal" jaar steken zo'n 100 migranten illegaal de Litouwse grens over.

Meest gelezen