Elfde editie van maïsdoolhof in Peer opent op nieuwe locatie

In Peer zet de Landelijke Gilde de traditie van het maïsdoolhof verder. Voor het eerst in 10 jaar is het doolhof op een ander locatie aangelegd. Die ligt naast een zandweg in de Bomerstraat, in het maïsveld van boer Jan Gielen: "Ik testte het doolhof uit en liep zelf een paar keer fout."

Op vrijdag 16 juli opent in Peer voor de elfde keer een reusachtig maïsdoolhof. Gepensioneerd landbouwer Jan Gielen (64) stelde daarvoor zijn perceel van drie hectaren ter beschikking. "Het is de eerste keer dat ik mijn maïsveld ter beschikking stel voor het maïsdoolhof", vertelt hij. "Dat deed ik nadat ik het voorbije jaar hoorde dat de vorige boer ermee ging stoppen. Ik wilde aan de Landelijke Gilde mijn bijdrage leveren, en de Limburgers een soort animatie aanbieden." Of de boer zelf door het doolhof al wandelde? "Ja zeker! Ik testte het doolhof en liep zelf een paar keer fout", lacht Gielen.

We verwachten veel mensen voor het maïsdoolhof

De voorbije zomers trok het doolhof tot zo'n 20.000 bezoekers. "We hopen telkens om minstens 10.000 bezoekers, maar dit jaar is bijzonder omwille van de coronapandemie", vertelt landbouwschepen Dirk Colaers (CD&V). "We verwachten hoe dan ook dat er veel mensen zullen komen, en moeten daarom een plan hebben voor het geval dat er te veel mensen willen komen." Daarom zal de toegang op drukke momenten afgesloten worden, en zullen er wachtruimten worden voorzien waar mensen in hun bubbel kunnen wachten.

Landbouwverkeer

Ook wordt in het doolhof stilgestaan bij het thema veilig landbouwverkeer. "We merken dat het fietsverkeer het voorbije jaar flink toegenomen is, en dat is fantastisch nieuws. Maar landbouwers en fietstoeristen komen vaak met elkaar in aanraking op landbouwwegen, en dat is niet altijd even veilig", klinkt het bij Colaers. In het doolhof zijn daarom drie grote infoborden te vinden over dit thema, waar bezoekers een prijs mee kunnen winnen. "Op die manier kunnen we daar de aandacht op vestigen."

Meest gelezen