Instagram Marieke Blomme

In de voetsporen van Matthieu Bonne? Sportcoach uit Mariakerke hoopt als eerste vrouw Belgische kust af te zwemmen

Sportcoach Marieke Blomme uit Mariakerke, bij Gent, gaat op 16 augustus proberen om de Belgische kust helemaal af te zwemmen. Het gaat over een afstand van 67 kilometer van De Panne tot Knokke, non-stop en in 18 uur. Ambitieus, maar de vrouw zwemt al 20 jaar in open water en werkte eerder al triatlons in extreme omstandigheden af.

Matthieu Bonne is de eerste Belg die vorig jaar al de volledige Belgische kustlijn afzwom. En hij is ook een beetje een inspiratie voor sportcoach Marieke Blomme uit Mariakerke. Blomme is zelf een fervente sportvrouw: "Ik zwem zelf al een 20-tal jaar. Op dit moment zwem ik ook een 60-tal kilometer iedere week. Vrij tijdsintensief", lacht ze.

Instagram Marieke Blomme

Blomme is het intensief sporten gewoon omdat ze al aan triatlons meedeed: "Wedstrijden van 18 uur of zelfs wat meer is niet echt nieuw meer. Maar tot nu toe was het afwisselend zwemmen, fietsen en lopen. Nu zal het iets eentoniger zijn."

Nu moet ik het zeker proberen, zeker nu met al die media-aandacht

Sportcoach Marieke Blomme

In augustus poogt ze om de Belgische kustlijn af te zwemmen. Of dat zal lukken hangt af van verschillende factoren, zegt Blomme: "Het is moeilijk te voorspellen, want veel hangt af van de wind en de golven. Ik denk dat het reëel is dat het de eerste keer niet zal lukken." Maar als dat niet lukt, probeert ze het gewoon opnieuw: "Nu zeker, met al die interviews", lacht ze.

BEKIJK - Op 15 september 2020 slaagde Matthieu Bonne erin de hele Belgische kust in een keer af te zwemmen. "Het journaal" bracht die dag dit verslag:

Videospeler inladen...

Eerste vrouw?

Als het de sportvrouw lukt om de kustlijn af te zwemmen is ze de eerste vrouw die het lukt. Niet alleen dat, misschien vestigt ze er zelfs een record mee. Maar dat laatste is niet het belangrijkste voor haar: "De tijd is eigenlijk minder belangrijk, ik wil gewoon zo efficiënt mogelijk zwemmen. Je hebt 6 uur stroom mee en 6 uur stroom tegen, dus als ik er langer dan 18 uur over doe, dan heb ik tweemaal tegenstroom."

Het geld dat ik hoop te verzamelen via donaties is voor het goede doel

Sportcoach Marieke Blomme

Als een sporter zo'n lange zwemtocht ondergaat in open water is er begeleiding nodig. Blomme heeft het geluk dat ze vrijwilligers heeft gevonden: "Ik heb heel wat mensen gevonden die gaan helpen zonder dat ze er een vergoeding voor willen. En het geld dat ik kan verzamelen via donaties is voor het goede doel." 

Blomme wil met haar poging twee vzw's steunen: The Homestretch Foundation: een organisatie die ijvert voor de gelijkheid van vrouwen in de sport, en Snowbility die mensen met een fysieke beperking helpt om deel te nemen aan wintersporten.

Trainingen

De sportster zwemt bijna iedere dag als training naar 16 augustus toe. Ze zwemt zoveel mogelijk in de zee als het weer het toelaat. En anders is ze te spotten in de Blaarmeersen in Gent of in haar eigen zwembad. De start van de zwemtocht vindt plaats in De Panne op maandag 16 augustus om 05.00 uur 's morgens. De aankomst is gepland om 23.00 in Knokke-Heist.

Het huidige record staat op 23 uur, 19 minuten en 58 seconden. Als je wil weten of Blomme dat record kan verbreken, kan je haar volgen via haar Instagrampagina, zie hieronder.

kasto80

Meest gelezen