Meer dan 1.000 graven op begraafplaats Machelen worden verwijderd: "Onrechtvaardigheid rechtzetten"

Op de begraafplaats in Machelen zullen 1.500 graven van de 5.000 verdwijnen. Het gaat om graven zonder concessies. "We willen een onrechtvaardigheid rechtzetten ten opzichte van mensen die wel voor een concessie betaald hebben", klinkt het bij het gemeentebestuur.

"Ik ben zelf geschrokken van de hoeveelheid graven die verwijderd zullen worden", vertelt schepen Magda Geeroms (N-VA) aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Maar de reden daarvoor is simpel: Machelen is zowat de enige gemeente in Vlaanderen die graven zonder concessies niet verwijderde. Volgens de Belgische wetgeving mogen graven zonder concessie na 10 jaar verwijderd worden, tenzij er alsnog een concessie voor het graf wordt aangegaan. Het feit dat er al graven 60 of 70 jaar liggen zonder een concessie, is niet eerijk tegenover mensen die wel voor een concessie betalen. Die onrechtvaardigheid willen we nu rechtzetten."

Jammer dat graven van mensen die voor Machelen belangrijk zijn geweest, nu misschien verdwijnen.

Luc De Wilder van Heemkundige kring Machala

De heemkundige kring van Machelen Machala vindt het niet kunnen dat zulke oude graven verwijderd worden. "Graven van echte Machelaars, mensen die belangrijk geweest voor de gemeente Machelen zoals van oudstrijders, zullen nu verdwijnen. Dat is funerair erfgoed dat zou moeten voortbestaan voor de volgende generatie", vertelt Luc De Wilder van Heemkundige Kring Machala. "Aan zowat drie vierde van de graven hangt momenteel een bordje. Als die allemaal verdwijnen, blijft er niets meer over. Dit dreigt een kaalslag te worden."

Volgens de heemkundige kring zullen ook graven met eeuwige concessies ontruimd worden. Maar dat klopt niet helemaal volgens schepen Geeroms. "Eeuwige concessies bestaan sinds 1972 niet meer. Die zijn toen omgezet in concessies van 50 jaar. Daarna moeten de concessies vernieuwd worden. Als dat niet gebeurt, mogen ze verwijderd worden. Mensen krijgen bovendien nog tot het einde van dit jaar de tijd om een concessie te vernieuwen."

Meest gelezen